У Львові відреставрують старовинну кам’яницю на площі Ринок

3896 0
На реставрацію «Чорної кам’яниці» Посольський фонд США збереження культурної спадщини виділив понад 200 000 доларів.
фото: tour-collection.com.ua

фото: tour-collection.com.ua

Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на реставрацію «Чорної кам’яниці», що на площі Ринок, 4. Зараз у будівлі розташовані експозиційні, фондові та службові приміщення музею. Грант становить 275 000 доларів, ще 29 тисяч доларів є внеском музею.

Як розповіла Tvoemisto.tv начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, 12 вересня офіційно розпочали роботу над проектом: «Реставрація «Чорної кам’яниці» розрахована на три роки і передбачає розробку проектної документації та проведення робіт».

Як додала Лілія Онищенко, проектом передбачено комплексну реставрацію. «У першу чергу працюватимуть із фасадом. Бо у 90-тих роках його пофарбували неналежною фарбою, що спричинило відшарування верхнього шару каменю. Тож наразі він у поганому стані.

Там на фасаді також є скульптури, тому їх треба буде дуже делікатно розчистити. Над фасадом також є аптик, що навіть несе небезпеку, адже може впасти у будь-який момент. У рамках проекту його будуть укріплювати. Також ремонтуватимуть дах, бо він у деяких місцях протікає. Планують провести гідроізоляцію фундаменту, а крім того мають намір навести лад у дворику», – каже начальник управління охорони історичного середовища.

За словами Лілілї Онищенко, наразі працюють над проектною документацією. Якщо не буде особливих вимог від ґрантодавців, то усі закупівлі проводитимуть через систему ProZorro, а виконавця робіт оберуть на міні-тендері.

Додамо, «Чорна кам’яниця»  є пам’яткою архітектури епохи Ренесансу, яка входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Будівля зведена у 1588 році і впродовж XVII – XIX ст. неодноразово перебудовувалася. З 1929 року тут розташовано історичний музей.

Розмовляла Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!