У Львові за 4 мільйони продовжать реставрацію руїн Високого замку

2790 0
Раніше роботи із консервації та реставрації мурів призупинили через аварійну дорогу, яка туди веде.

Руїни Високого замку мають законсервувати та відреставрувати за 4 млн грн. Переможцем аукціону на виконання цих робіт, який відбувся 2 квітня, стало ТОВ «БК Герц», яке запропонувало найнижчу ціну – 4 млн 111 тис грн. В аукціоні змагалися три компанії – ПП «ВОЛОДАР-МАРКЕТ», ТОВ ТІМ-БУД і власне ТОВ «БК Герц».

Читайте також: У Львові відреставрують костел Єзуїтів

Як розповіла Tvoemisto.tv начальниця управління історичного середовища Лілія Онищенко, основні роботи із укріплення руїн уже виконала попередня фірма «Арка-Пік», однак вона відмовилася проводити подальші роботи через аварійність дороги, яка веде до телевежі.

«Фактичні роботи були уже розпочаті. Вони передбачали консервацію стіни і благоустрій довкола. Але ми змушені були розірвати договір з фірмою виконавцем, котра частину робіт виконала, через те, що під’їзна дорога, яка туди веде, була аварійна. У деяких місцях техніка не могла проїхати і фірма відмовилася від продовження робіт. За цей час проєктну документацію розбили на дві частини – консервацію та реставрацію муру та власне благоустрій», – розповіла Лілія Онищенко.

Фірма, яка запропонувала найменшу ціну, їй не відома. Управління перевірятиме, наскільки документи відповідають усім вимогам.

Теоретично підрядник зможе розпочати роботи, коли отримає дозвіл на початок ведення робіт, однак дозвіл, говорить Лілія Онищенко, тепер отримати проблематично. «Інспекція архбудконтролю є в стадії реорганізації і на даний момент видача дозволів призупинена», – зазначила посадовиця.

Читайте також: Які пам'ятки архітектури реставруватимуть цього року на Львівщині

Найважливіші роботи із укріплення муру, за її словами, таки виконані. «Найбільша проблема була, що схил з’їжджав і підпирався дуже близько до муру. Зараз сама стіна укріплена, але, звісно, потрібно проводити подальші роботи», – уточнила Лілія Онищенко.

Руїни Високого замку є пам'яткою середньовічної оборонної архітектури. На сьогодні зберігся фрагмент південної стіни мурованого замку (1362), зведеного на місці первісного дерев'яного. Це один з небагатьох вцілілих фрагментів давніх львівських фортифікацій.

Замок збудував князь Лев Данилович і пізніше – король Казимир ІІІ. Якщо подивитися на реконструкційні креслення, які робив Роман Могитич, як уточнила Лілія Онищенко, то це частина стіни, з якої заходили до замку. Решту замку було розібрано. Під кипцем має бути ще збережена замкова криниця.

Нагадаємо, управління охорони історичного середовища ЛМР замовило реставрацію та консервацію руїн Високого замку у червні 2018 року.

За даними платформи Youcontrol, фірма ТОВ «БК Герц» зареєстрована у серпні 2018 року у Львові. Засновниками є Дмитро Гладиш та Ігор Гладиш. Фірма, зокрема, виконувала роботи із капітального ремонту казарм та роботи для ЛКП «Ратуша» із ремонту приміщень на площі Ринок,1.  

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!