У Львові площу Коліївщини відремонтують за понад 3 млн грн

1658 0
Тут хочуть відтворити давню криницю ХІХ століття. Також планують встановити копії старого львівського ліхтаря.
Фото: Vgorode.ua

Фото: Vgorode.ua

У Львові за 3,3 млн гривень проведуть капітальний ремонт найменшої у місті площі – Коліївщини. Відповідний тендер опублікувало на сайті Прозорро управління охорони історичного середовища Львівської міськради. 

Читайте також: Як забудовники «ховають» історію Львова. Археолог про дослідження міста

Як розповіла у коментарі Tvoemisto.tv архітекторка Ольга Криворучко, на площі мають замінити освітлення на нове, а також дощову каналізаційну мережу та підвести нові мережі водопостачання і водовідведення до криниці. Для кращого рівня світлового комфорту та безпеки мешканців хочуть встановити стилістично нейтральні ліхтарі з світильниками. Як місця для сидіння пропонують вуличні стільці, що адаптують до малого замкнутого простору площі. Встановлять також сміттєві урни.

Зазначимо, що археологи на площі Коліївщини встановили місце розташування криниці ХІХ ст. та матеріал, з якого вона виконана – камінь природній білого кольору (вапняк). Так, проєкт пропонує відтворити давню криницю ХІХ ст. в тій же конфігурації і на тому ж місці. Наявна криниці є в незадовільному стані, її розберуть, а на її місці з’явиться нова.

Місця розташування мурів давніх кам’яниць, за словами архітекторки, відтрасують у рівні мощення площі з допомогою іншого типу покриття. Усі трасування у мощенні також ознакують із допомогою латунних табличок, що міститимуть інформацію про те, що саме відтрасовано у даному місці. На площі Коліївщини планують встановити інформаційний пілон з короткою історичною довідкою про площу.

Читайте також: Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

У межах проєкту також хочуть досипати новий грунт, висадити додаткові кущі і дерева невеликих розмірів. Пропонують, окрім цього, встановити копії старого львівського ліхтаря, що виготовлять згідно з індивідуальними кресленнями.

Нагадаємо, що у грудні минулого року археологи завершили роботу на площі Коліївщини у Львові. Фахівці із «Рятівної археологічної служби» віднайшли рештки криниці 1844 року та фундаменти давніх будинків. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!