У Львові запрацював музей Андрея Шептицького. Фото

2417 0
Через карантинні обмеження експозицію почергово презентуватимуть різним групам.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові сьогодні, 29 серпня, офіційно відкрили музей Митрополита Андрея, що розташований в колишніх келіях костелу святого Казимира на вул. Кривоноса, 1. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Через карантинні обмеження сьогодні на відкриття прийшли представники духовенства та влади. Надалі музей презентуватимуть для різних середовищ.

Перед відкриттям у музеї відновили стіни, склепіння, підлоги, санвузли. Вікна замінили на дерев’яний склопакет. Директор музею  отець Севастіян Дмитрух каже, що музей має стати науково-дослідницьким центром про родину Шептицьких, і окремо – про митрополита Андрея Шептицького.

Читайте також: Портрет Шептицького на смітнику. Як священник у Львові рятує пам’ятки

«Після цього відкриття будемо провадити презентації для Академії мистецтв, коледжу Труша, для поліції, істориків, гідів міста Львова, духовенства, монашества, будемо збирати людей, відповідно до їх професій будемо творити Андріївські читання по творах Митрополита Андрея», – каже він.

Однак не всі речі Митрополита Андрея можна буде побачити у музеї, бо площа, яку виділили на першому поверсі, є замалою, а верхні поверхи колишніх монастирських келій наразі займає університет МВС. Тому працівники музею наполягають на остаточному поверненні Церкві усіх приміщень на Кривоноса, 1.

Нагадаємо, що на початку липня 2019 року ініціативна група на чолі з отцем Севастіяном Дмитрухом просила Львівський університет внутрішніх справ передати приміщення для створення музею. В інакшому випадку активісти хотіли розпочати протести. Однак тижнем пізніше міська рада знайшла приміщення, які можна було передати університету МВС, звільнивши місце на вул. Кривоноса, 1 для музею Андрея Шептицького.

Для довідки

Отецт Севастіян Дмитрух – фахівець сакрального мистецтва у Львові, зібрав понад півтисячі речей митрополита Андрея Шептицького, його брата блаженного Климентія, родини Шептицьких-Фредрів. У його колекції, яку експерти називають унікальною – ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку, зокрема посуд, яким користувався митрополит, його печатки з гербом. Є і одяг Владики – білий лляний плащ, головні убори, пояси, омофор.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!