У Львові збільшили податкові ставки на нерухомість та землю. Скільки доведеться платити

12072 0
Львівська міська рада затвердила податкові ставки на землю та нерухоме майно на 2022 рік, вони зросли утричі.
Коллаж 24 канала

Коллаж 24 канала

У Львові підвищили податок на нерухомість та землю, подекуди ставки зросли утричі та до максимальної межі, яку дозволяє закон. Учора, 8 липня, під час засідання Львівська міська рада затвердила податкові ставки на землю та нерухоме майно на 2022 рік.

Це означає, що за комерційну нежитлову нерухомість, житлову нерухомість, а також за землю у Львові, та на територіях, які приєднались до міста, доведеться платити більше.

Про який податок йдеться

Власникам нерухомості, і фізичним, і юридичним особам, щороку нараховують податок, його розмір встановлюють за рішенням сільської, селищної або міської ради. Податкова ставка залежить від місця розташування, типу нерухомості, але переважно вона не повинна перевищувати 1,5 % від розміру мінімальної заробітної плати. Вирахувати розмір податку, який вам доведеться сплачувати можна за посиланням.

Читайте також: У Львові зведуть новий торгово-офісний комплекс із трирівневим паркінгом. візуалізація

Важливо, що власникам житла ставка нараховуватиметься не за усі квадратні метри. Власники квартири сплачуватимуть податок за кожен квадратний метр, який перевищує площу 60 метрів квадратних, а власники будинку сплачуватимуть податок за кожен квадратний метр, який перевищує площу у 120 метрів квадратних. Тобто власник квартири у Львові, яка має 70 метрів квадратних сплачуватиме податок лише за 10 м. Зараз це орієнтовно 90 грн за кожен квадратний метр. Податок нараховують раз на рік.

Голова бюджетної комісії Львівської міської ради Наталія Шелестак у коментарі Тvoemisto.tv пояснила, що цей місцевий податок формує бюджет Львова.

«Вчорашнє рішення означає, що у 2023 році ми почнемо отримувати податок за 2022 рік. Для певного виду приміщень ставки дійсно підняті, але це актуально, так є в багатьох містах», – додала вона.

Які ставки прийняли у Львові

Відповідно до ухвали Львівської міської ради, територію Львівської об'єднаної громади поділили на три зони. На них діятимуть різні ставки для фізичних осіб.

Перша зона – це м. Львів, смт Брюховичі, смт Рудне, м. Винники, м. Дубляни, с. Рясне-Руське, с. Малехів, у ній ставка – 1,5%

Друга зона – це с. Гряда, с. Воля-Гомулецька, с. Підрясне, с. Лисиничі, с. Підбірці, с. Великі Грибовичі, с. Малі Грибовичі, с. Зашків, ставка на цих територіях – 1%

Третя зона – с. Збиранка, с. Зарудці, с. Малі Підліски, с. Ситихів, с. Завадів, зі ставкою 0,5%.

Для юридичних осіб у всіх зонах ставка становитиме 1,5%. До того ж нарахування податку за комерційну нерухомість відбувається за кожен квадратний метр приміщення, там немає пільгових 60 чи 120 метрів квадратних, як у житловій нерухомості.

Начальник управління економіки департаменту економічного розвитку ЛМР Олег Забарило у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що ставки податку, затверджені міськрадою на 2022 рік, львів’янам нараховуватимуть вже у 2023 році.

«Ухвала ЛМР набирає чинності з 1 січня 2022 року. Утім юридичні особи будуть подавати декларації і платити за новими ставками уже у 2022 році, а фізичні особи лише з 2023 року будуть отримувати повідомлення і сплачувати», – зазначив він.

Раніше у Львові податкова ставка на житлову нерухомість становила 0,5%. Її встановили ще у 2015 році. Тепер вона зросла утричі – до гранично дозволеного законом розміру 1,5 %.

«Середня ставка по Львову для об’єктів нежитлової нерухомості, які є у власності юридичних осіб, була 1%. Загалом раніше у нас ставки коливались від 0,75 % до 1,25%. Тепр її встановили у розмірі 1,5 відсотка, як в Києві, Дніпрі, Франківську. Але є ряд пільгових категорій, їх визначили ухвалою і податковим кодексом. Це є промислові підприємства, спортивні об’єкти, обєкти культури. По фізичних особах є ряд категорій – учасники АТО, батьки, які здійснюють опіку над дітьми з інвалідністю та інші», – каже Олег Забарило.

Земельний податок

Тепер власники земельних ділянок, паїв а також землекористувачі платитимуть дещо більший податок.  

Раніше ставка у Львові була 1%. Тепер ставка на землю сільськогосподарського призначення становитиме 1% для оцінених, і 2% для тих, які не мають оцінки.

Землі комерційної житлової та нежитлової забудови матимуть ставку 3%.

Як додав Олег Забарило, збільшення податкових ставок дозволить збільшити надходження до бюджету міста.

«Надходження від податку на нерухоме майно у 2020 році становили 209 мільйонів гривень, у 2021 році плануємо, що вони становитимуть 280 мільйонів. Натомість уже у 2022 році – це має бути понад 420 мільйонів гривень», – зазначив він.

За збільшення податкових ставок проголосувало 47 депутатів із 59, що були у залі. 

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!