У Нацбанку обіцяють днями вирішити проблему з нестачею валютної готівки

2273 0
Також регулятор видаватиме банкам знезаражену готівку в обмін на вилучену з обігу.
Фото: rakhivnews.in.ua

Фото: rakhivnews.in.ua

У Національному банку України розповіли про ситуацію на фінансовому ринку та про низку запроваджених заходів для боротьби з поширенням коронавірусу.

Нестача валюти у готівці

За словами голови правління НБУ Якова Смолія, банки мають валютну ліквідність – вона на коррахунках.

«Проте готівки не вистачає через перебої з авіасполученням. Найближчим часом це питання буде вирішене: ми вже закупили частину валютної готівки в євро і плануємо завтра провести аукціон з продажу готівкової валюти за безготівку. Також працюємо з контрагентами з США, щоб доставити значну партію в доларах», – каже Яків Смолій.

Як розповів заступник голови НБУ Сергій Холод, будуть скасовані тарифи за підкріплення банків готівкою. Це триватиме до 1 травня 2020 року. Зазначається, що запаси готівки Нацбанку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни.

Безготівка

Сергій Холод також анонсував і тимчасове скасування тарифів у Системі електронних платежів (СЕП).

«В умовах карантину ми повинні працювати в напрямку дистанційності та онлайн. Необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові», – каже Сергій Холод.

Безпечні гроші

Регулятор прийматиме від банків готівку національної валюти, що перебувала в обігу, й видаватиме замість неї банкам готівку зі своїх сховищ, кажуть в НБУ.

Першочергово видаватиметься готівка із запасів, сформованих у попередній період (до поширення коронавірусної інфекції на території України), пізніше – готівка, яка пройшла карантин.

«Готівка у сховищах Національного банку – якісна, придатна для обігу, оброблена автоматизовано за допомогою спеціальних високошвидкісних машин», – зазначають у регулятора.

Водночас отриману з обігу готівку Національний банк спочатку зберігатиме окремо впродовж щонайменше 14 днів, що значно перевищує період виживання коронавірусу на поверхнях (від кількох годин до кількох діб). А після цього здійснюватиметься автоматизоване оброблення банкнот за допомогою спеціалізованих високошвидкісних машин.

Банкноти, придатні для повернення в обіг, упаковуватимуться в пачки та термоусадкову плівку. На цьому етапі пачки банкнот у термоусадковій печі піддаються температурному шоку (160 градусів за Цельсієм), що теж сприятиме боротьбі з вірусом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!