У Нацбанку пояснили, чому дешевшає долар

7760 2
На зміцнення гривні впливають кілька фундаментальних чинників.

Заступник голови Нацбанку Олег Чурій пояснив, що гривня зміцнюється, а долар, відповідно, дешевшає, через ситуацію на ринку та в економіці України. Про це Олег Чурій сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Читайте також: Нацбанк спростив реєстрацію платіжних систем в Україні

Заступник голови НБУ нагадав, що регулятор встановив плаваюче курсоутворення.

«Наша політика сьогодні полягає в тому, що курс має формувати ринок. Національний банк бере участь в торгах лише для згладжування надмірних коливань або поповнення резервів, але в принципі не має наміру або мети втручатися в курсоутворення. Отже, гривня рухається в обидва напрямки, виходячи з попиту та пропозиції», – каже Олег Чурій і додає, що зміцнення гривні – природний процес.

Серед причин, що впливають на курс національної валюти, він називає традиційно високі для останніх років обсяги перерахувань від трудових мігрантів, зниження світових цін на енергетичні товари (нафта, газ), що дає змогу менше витрачати на імпорт.

«Є і такий потужний фактор, як зростання в Україні продуктивності виробництва, зокрема, в сільському господарстві. Бізнес інвестує в нові технології, нарощує експорт та залучає нові інвестиції. Тож для валютного ринку це багатофакторна модель», – каже Олег Чурій.

Читайте також: Усі країни живуть в борг. Заступник голови НБУ про кредити МВФ та економіку

Ще один заступник голови НБУ Дмитро Сологуб говорить, що на курс валют може впливати доступ нерезидентів до державних облігацій, втім, за його словами, цей фактор не є визначальним.

«Коли ми бачимо приплив нерезидентів, які купують довгострокові папери, – це ж не є короткострокова спекуляція. Бо нерезидент купує ОВДП на п’ять років. Якби він розумів, що економіка не має якихось фундаментальних причин для зростання, то він би на курсі все одно програв би. А якщо він готовий купувати на п’ять років, то це свідчить про те, що він очікує позитивного розвитку ситуації. Тобто він заходить на фундаментальних очікуваннях, а не на короткострокових», – зазначає Дмитро Сологуб.

Нагадаємо, НБУ скасував ліміт на виведення з України готівки від продажу корпоративних прав.


Читайте також:
7 Грудня, 2019 13:48
Ярослав Краще б пояснили, чому ціни в магазинах на рівні доллар по 30...
6 Грудня, 2019 15:24
666 ... пояснили ... і не користі заради ? ... а от , токмо справедливості для , підіть до тої "матінки" ... разом із вашими "роз'ясненнями" ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!