У підручнику з хімії радять лікувати рак і відбілювати зуби розчином соди. Що кажуть фахівці

2390 0
Рекомендації щодо соди взяли з сайту «Всеукраїнської асоціації пенсіонерів» – так зазначено в підручнику. У МОН ж кажуть, що авторка посилалася на американське джерело і не вказала його.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

У підручнику з хімії для учнів 9 класів, який Міносвіти рекомендувало у 2017 році, вказали, що харчова сода допомагає у профілактиці та лікуванні онкозахворювань, а також у відбілюванні зубів. Про це повідомляє Громадське. Окрім цього, у  відповіді на запит, чому Міносвіти рекомендує підручник із порадами недоказової медицини, заявили, що інформація у підручнику про вплив харчової соди на здоров'я сприятиме розвитку критичного мислення в учнів. Поки нема підстав для скасування з підручника грифу «рекомендовано Міністерством».

Звідки інформація про користь соди

У МОН також зазначають, що в учнів мають сформуватися компетентності, а для цього потрібне залучення різних навчальних ресурсів, що дозволить «критично оцінювати інформацію, отриману з різних джерел, зокрема й хімічну». Також переконують, що авторка підручника Марія Савчин намагалася подати у книжці якомога більше цікавої інформації. Рекомендації щодо соди взяли з сайту «Всеукраїнської асоціації пенсіонерів» – так зазначено в підручнику. Та у Міносвіти кажуть: авторка посилалася на американське джерело, однак «через недогляд» не вказала його.

Скрін Громадського з підручника

Зокрема, освітяни вважають, що сода не може запобігти онкологічним захворюванням, проте «у поєднанні з хіміотерапією може сповільнити його розвиток і запобігти розростанню в інші частини тіла». Крім того, пояснюють, що інформацію в підручнику подали не як основну, а як допоміжну з позначкою «Увага!» та з застереженням порадитися з лікарем. 

Чому лікувати рак содою – це міфи, а відбілювати нею зуби – шкідливо

Як розповідає для Tvoemisto.tv лікар-онколог Роман Кізима, офіційних рекомендацій стосовно того, що харчова сода допомагає у профілактиці чи лікуванні онкозахворювань, немає. Це, за його словами, – міфи з попередніх століть. Такі ж як про голодування, яке нібито в 16 столітті зупиняло ріст пухлини.

«Воно зупиняло і життя людини. Зрозуміло, коли не харчуватися – пухлина рости не буде, але людині від того не легше», – каже лікар.

Окрім цього, як зазначає у коментарі Tvoemisto.tv лікар-стоматолог Андрій Семенюк, під час чищення зубів таким агресивним для емалі препаратом, як сода, пошкоджується сама структура емалі.

«Бікарбонат натрію (сода) може використовуватися як інгредієнт у рідинах для полоскання. Він працює як механічний очищувач для зубів і ясен, а також як антисептик, щоб запобігти інфекціям. Але тут є різні показання і протипоказання, які треба враховувати. Однак полоскати ротову порожнину одним лише розчином соди, приміром, з теплою водою, не варто, бо страждатиме емаль. Із часом вона стане тонкою, вразливішою, а структура зуба – слабшою», – додає він.

Ольга Коваль



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!