У центрі Львова в пам’ятці архітектури ведуть будівництво без археологів та погоджень міста

3774 0
Цей будинок колись зводили на дубових сваях.
Фото: google-maps

Фото: google-maps

У будинку пам’ятці архітектури, що на розі вулиць Гнатюка та Січових Стрільців, проводять будівельні роботи без необхідних погоджень та археологічного нагляду. Фото котловану та старовинного фундаменту оприлюднили у групі Дослідники Львова у Фейсбук.

Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, управління охорони історичної спадщини не погоджувало тут будівельних робіт, наразі перевіряють, чи не було дозволу від державних органів.

Андрій Москаленко запевнив, що за цим фактом адмінкомісія, яка розглядає порушення в галузі історичної спадщини, склала на місці акт про адміністративне порушення.

«Територію обстежили. Немає документу, що на ці робити є дозволи, але часто ДАБІ, раніше Мінкульт могли такі речі погоджувати. Якщо надали дозвіл, то чи вони реально бачили, на що вони його надавали, адже мова йде про фундамент пам’ятки», – сказав Андрій Москаленко.

Науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Остап Лазурко розповів Тvoemisto.tv, що його на ділянку не допустили.

«Йдеться про порушення пам’яткоохоронного законодавства, тому що замовник мав звернутися стосовно археологічного нагляду, коли проводив земляні роботи, але цього не зробив», – пояснив Остап Лазурко.

Утім за це певною мірою відповідає управління охорони історичного середовища ЛМР, яке має контролювати будь-які роботи на територіях пам’яток.

За словами наукового співробітника НДЦ, археологи проводили тому ж замовнику дослідження у подвір’ї будинку народознавчого музею. Тоді була укладена угода і були виявлені матеріали досить пізнього періоду. Цього року Рятівна-археологічна служба проводила також дослідження ділянки на Проспекті Свободи, 21

Лівий берег Полтви, де проводять зараз роботи, з погляду історії та археології був заселений досить пізно, каже археолог. Там могли трапитися дерев’яні будівлі періоду середньовіччя чи рештки матеріальної культури більш ранніх часів.

При цьому археолог звернув увагу, що на вулиці Дорошенка ведуть активні будівельні роботи, але також без археологічного нагляду.

«Ми не можемо ігнорувати нашу історію, якщо інтерпретуємо Львів як туристичну Мекку. Не можна вибірково дотримуватися законодавства: комусь хочеться, а комусь ні», – зрезюмував Остап Лазурко.

Додамо, що будинок на вулиці Січових Стрільців, 2 – найстаріший на вулиці чотириповерховий наріжний житловий будинок. Його будували у 1846-1847 роках у стилі класицизму, як прибутковий дім графа Каєтана Карницького.

Христина Гоголь

Фото Дослідники Львова, Фейсбук 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!