У ЄС опублікували перелік побічних ефектів після вакцинації від Covid-19

4795 0
Відповідні дані навели у звіті від 9 липня.
Фото: Shutterstock

Фото: Shutterstock

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) опублікувало попередній звіт про побічні ефекти після вакцинації препаратами від коронавірусу, які схвалені у ЄС. Про це пише Бабель.

Вакцини Comirnaty і Spikevax (виробництва Pfizer-BioNTech і Moderna) у вкрай рідкісних випадках можуть призвести до міокардиту (запалення серцевого мʼяза) і перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серцевого мʼяза). Ці захворювання рекомендують внести в перелік побічних ефектів. Серед їхніх симптомів: задишка, прискорене серцебиття та біль у грудях.

Зазначимо, що в ЄС ввели 117 мільйонів доз вакцини Pfizer: у 145 людей виявили міокардит, у 138 — перикардит. Вакцину від Moderna вкололи близько 20 мільйонів разів і виявили по 19 випадків обох захворювань серця.

Читайте також: Євросоюз визнав перший іноземний Сovid-паспорт

Однодозовий препарат Janssen від компанії Johnson & Johnson ЄС радить не колоти людям із синдромом капілярного витоку — коли плазма крові проникає у тканини через стінки судин. Це рідкісне захворювання виявили у трьох щеплених цим препаратом, двоє з них померли (станом на 21 червня 2021 року в усьому світі ввели понад 18 мільйонів доз вакцини Janssen).

Регулятор також порадив внести у список побічних ефектів від вакцини Vaxzevria компанії AstraZeneca синдром Гієна — Барре — це рідкісне аутоімунне захворювання, яке викликає запалення нервових закінчень і призводить до мʼязової слабкості, болів, оніміння та ускладнень при русі. При цьому медики не змогли ні підтвердити, ні спростувати звʼязок випадків синдрому з щепленням.

Даних щодо побічних ефектів від китайської вакцини CoronaVac, якою роблять щеплення в Україні, поки немає — ЄС її досі не затвердив.

Нагадаємо, ЄС запроваджує сертифікати Covid-19, які вказуватимуть, чи людина щеплена, чи має імунітет, оскільки вона раніше була інфікована, чи нещодавно пройшла негативний тест. Система повинна бути готова до 1 липня, хоча деякі країни вже запустили сертифікати раніше. Українськикй паспорт вакцинації має бути в застосунку «Дія» мали запустити із 1 липня.

Днями уряд ухвалив постанову щодо впровадження Covid-сертифікатів. Усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Його можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі «Дія», а згодом також отримати паперовий у лікаря. Мінцифра запустила бета-тестування Covid-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали 2 дози вакцини від Covid-19 на території України. Уже близько 10 тисяч користувачів зареєструвались.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!