Обмеження пом'якшили, але карантин в Україні втретє продовжили. Головне за ніч і минулу добу

17658 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

Скасували і продовжили. Кабмін вирішив скасувати з 11 травня низку обмежень, введених в Україні через епідемію коронавірусу. Відповідну постанову прийнято учора, але ще два дні її будуть доопрацьовувати.

Зокрема зможуть відкритись:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • салони краси, перукарні;
  • оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ;
  • заклади громадського харчування на виніс;
  • літні майданчики кафе та ресторанів просто неба в закладах, зареєстрованих як оператори потужності;
  • музеї, бібліотеки;
  • тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах;
  • сервіс побутової техніки;
  • стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси тощо.

Разом з тим Кабмін учора також втретє продовжив дію карантину в Україні – тепер до 22 травня.

Читайте також: Як працюватимуть кафе, перукарні і нотаріуси з послабленням карантину. Рекомендації МОЗ

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу у 33 нових пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус – разом 506. Вилікувалося – 95 осіб, померло 15 осіб.

У селі Задвір’я на Львівщині, яке раніше могли закрити на карантин, уже 10 випадків інфікування коронавірусом. Семеро осіб перебувають на ізоляції і троє у лікарнях. 

Загалом в Україні за добу 418 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 12331 пацієнтів. Зростає позитивне співвідношення тих, хто одужав – 1619, над померлими від Covid-19 – 303 особи. Антилідери незмінні: Чернівецька область (1887), місто Київ (1535), Івано-Франківська (984), Тернопільська (896) області.

«Адаптативний карантин». Міністр Степанов каже, що області з найвищою захворюваністю підуть на «адаптивний карантин» після зняття певних обмежень 11 травня. Серед таких він назвав Чернівецьку та Івано-Франківську області. «Ми не можемо собі дозволити там відкриття таке ж як у інших областях і ми вважаємо, що треба вводити механізм адаптивного карантину, якщо десь ми відкриваємо більшу палітру засобів торгівлі, то десь – це буде менше», – зазначив він.

Читайте також: На території заповідника на Львівщині незаконно встановили скульптуру Божої матері

Іспанія – Італія – Польща – Чехія. В Іспанії 4 травня почалася так звана «нульова фаза» урядового плану із поступового скасування карантинних обмежень. По всій країні дозволили відкривати невеликі магазини, а також перукарні. Ресторани також відновлюють роботу, але продаватимуть їжу тільки на винос.

В Італії відучора почала діяти друга фаза пом’якшення карантину. Вона передбачає відновлення роботи виробництв, будівельних компаній та деяких оптових торговців. Через два тижні має запрацювати роздрібна торгівля. Бари і ресторани знову відкриються для обслуговування на виніс, повне їх відкриття передбачається з червня. Тоді ж мають запрацювати перукарні та салони краси.

Також з 4 травня по всій Польщі знову відкриваються торгові центри і готелі. Однак гостям у готелях тепер не дозволяється користуватися спільними кімнатами, дитячими кімнатами, басейнами, саунами та дискотеками. Також з понеділка мали відновити роботу музеї, арт-галереї, бібліотеки, архіви та книжкові крамниці. 

Чехія дозволить пасажирські перевезення через кордон автобусами та залізничним транспортом з 11 травня. Водночас, поки що кордони більшості сусідів країни залишаються закритими, тому можливість поїздок залежатиме від їхніх рішень у найближчі тижні.

Читайте також: Мале карпатське коло: Які нові дороги збудують на Львівщині

У Росії станом на 4 травня виявили 145 226 хворих на коронавірус, при цьому за минулу добу кількість інфікованих зросла на 10 581 людину. Найбільший стрибок зафіксували в Москві, де кількість хворих зросла на 5 795 осіб, в Підмосков’ї – 803, Петербурзі – 317. Загалом в РФ зафіксували 1356 смертей серед хворих на коронавірус.

З «Велюром» поговорили. Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко каже, що Зеленський мав «жорстку» розмову зі «Слугою народу» Миколою Тищенком, чий ресторан піймали журналісти на порушенні карантинних обмежень. Відповідаючи на запитання, чим закінчилась ця розмова сказав, що «всі можуть побачити, що ресторан не працює».

А міністр Аваков, реагуючи на скандали навколо ресторану «Велюр» та деяких торговельних мереж, які під час карантину продовжували працювати сказав, що на «Велюр» та мережу «Епіцентр» складено адмінпротоколи.

Саакашвілі і закон про банки. В Офісі президента заявили, що найближчими днями україно-грузинський політик Міхеїл Саакашвілі отримає офіційну посаду в Україні. Правда, це не буде посада віцепрем’єр-міністра питань реформ, а швидше за все ­– радника Зеленського.

Читайте також: Як українці дотримувались карантину та що там у Європі. Дані Apple

Наступне позачергове засідання Верховної Ради відбудеться 12 травня і на ньому планують розглянути у другому читанні розглянути так званий «антиколомойський закон».

Світ прокидається від карантину. Навіть країни, які найбільше від нього постраждали, поступово відкриваються для світу. Але чи вивчені уроки того, що відбулося? Чи не буде повторення? Гарного Вам дня!

А Tvoemisto.tv до дня міста запрошує львів’ян на «прокидання» з Міськом Барбарою. Приєднуйтеся!


 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!