«Українською, будь ласка». Скільки скарг на Львівщині надійшло через обслуговування недержавною мовою

1763 0
Більшість скарг стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та інтернет-магазинів.
Фото: Vsim.ua

Фото: Vsim.ua

За тиждень до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян через те, що їх не обслуговували українською мовою. На Львівщині таких скарг було 17. Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук Уповноваженого із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також: Замість «прівєт» «вітаю» і не тільки. Як українці реагують на нову норму мовного закону

За його словами, рівно тиждень тому, 16 січня, набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За ці дні загалом надійшло 195 скарг і звернень громадян, найбільша кількість яких – з Києва та Київської області (74), найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни – по 12.

Читайте також: Труднощі перекладу? Що не так із українською мовою у Львові

Більшість із них стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів (117), про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою – 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти – 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов’язків – 3.

Читайте також: Куди і як скаржитись, якщо вас відмовились обслуговувати українською

На телефонну лінію Секретаріату за наданням додаткової інформації та консультацій звернулося близько 50 осіб. Громадяни, серед іншого, просять роз'яснити, чи зобов’язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача.

Нагадаємо, з 16 січня усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів, надавати інформацію виключно українською мовою. У разі відмови, звернутись до керівництва закладу або на «гарячу лінію» установи. Якщо і там буде відмовлено необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта). Далі протягом шести місяців з дня виявлення порушення слід подати скаргу. Надіслати скаргу можна до Уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку [email protected] або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua. У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!