В Україні учнів вчитимуть патріотизму та любові до української мови

8804 2
Міністерством освіти і науки оприлюднено методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання, які мають застосовуватися загальноосвітніми навчальними закладами у процесі патріотичного виховання школярів.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

За визначенням авторів методичних рекомендацій, в умовах нових суспільно-політичних реалій усе більшої актуальності набуває виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни та активної громадянської позиції.

У міністерстві наголошують, що важливим є те, щоб кожен навчальний заклад став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

У рекомендаціях зазначається, що важливим чинником національно-патріотичного виховання має стати феномен Майдану, як свідчення жертовності заради безумовного дотримання прав людини та поваги до людської гідності, відстоювання загальнонаціональних інтересів тощо.

Актуальним також є організація збирання та поширення інформації про героїчні вчинки українських військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів у ході російсько-української війни, волонтерів та інших громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України, повідомляє osvita.ua.

"Героїчні й водночас драматичні й навіть трагічні події останнього часу спонукають до оновлення експозицій шкільних музеїв, заповідників та кімнат бойової слави, зокрема щодо інформації про учасників АТО та волонтерів з даної території; необхідно взяти шефство над родинами учасників ATO, які цього потребують. В цілому важливим є формування засобами змісту навчальних предметів якостей особистості, що характеризуються ціннісним ставленням до суспільства, держави, самої себе та інших, природи, праці, мистецтва", - наголошується у рекомендаціях.

З огляду на це у Міністерстві освіти і науки рекомендують виокремити національно-патріотичне виховання як один з найголовніших напрямів виховної роботи, що за своїм значенням є стратегічним завданням. Не менш важливим є повсякденне виховання поваги до Конституції держави, законодавства, державних символів - Герба, Прапора, Гімну.

По-друге, зазначають автори документа, необхідно виховувати в учнівської молоді національну самосвідомість, налаштованість на осмислення моральних та культурних цінностей, історії, систему вчинків, які мотивуються любов'ю, вірою, волею, усвідомленням відповідальності.

Також у Міносвіти рекомендують системно здійснювати виховання в учнів громадянської позиції; вивчати та популяризувати історію українського козацтва, зберегати і пропагандувати історико-культурну спадщину українського народу; поліпшувати військово-патріотичне виховання молоді, формувати готовність до захисту Вітчизни.

Іншим важливим аспектом формування національно самосвідомої особистості, на думку авторів методичних рекомендацій, є виховання поваги та любові до державної мови. Володіння українською мовою та послуговування нею повинно стати пріоритетними у виховній роботі з дітьми. Мовне середовище повинно впливати на формування учня-громадянина, патріота України.

Ще одним напрямком національно-патріотичного виховання у школах має стати формування моральних якостей особистості, культури поведінки, виховання бережливого ставлення до природи, розвиток мотивації до праці.

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що для реалізації цих глобальних завдань необхідна системна робота, яка передбачає забезпечення гармонійного співвідношення різних напрямів, засобів, методів виховання дітей у процесі навчання і позакласної діяльності. Зокрема, у навчально-виховний процес мають впроваджуватися форми і методи виховної роботи, що лежать в основі козацької педагогіки.

«Слід визнати, що поміж інших джерел впливу на становлення й розвиток дитини (сім’я, однолітки, позашкільні освітні заклади та ін.) школа посідає домінантні позиції, тож і відповідальності на неї покладається більше, і можливостей перед нею відкривається більше», - наголошують автори методичних рекомендацій.

З метою створення умов для реалізації кожної особистості та підтримки творчого, інтелектуального, духовного потенціалу нації автори пропонують модернізувати систему викладання української мови, зокрема, у навчально-виховній діяльності неухильно дотримуватися єдиного мовного режиму, формувати інформаційно й емоційно самобутній україномовний простір, виховувати відповідальне ставлення до рідної мови, сприяти вияву українського менталітету тощо.

Також навчальним закладам рекомендовано проводити інформаційно-просвітницьку роботу з батьками, спрямовану на формування толерантності, поваги до культури, історії, мови, звичаїв та традицій як українців так і представників різних національностей за участю психологів, істориків, працівників кримінальної міліції.

Методичні рекомендації, яких мають дотримуватися школи у своїй діяльності, також містять рекомендації з виховання у школярів патріотизму на уроках з української мови і літератури, зарубіжної літератури, іноземних мов, мов і літератур національних меншин, історії, математики, інформатики, географії, фізики, біології, екології, хімії, природознавства, фізичної культури та трудового навчання.

Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах


Читайте також:
29 Травня, 2015 15:31
правда Если русский любит Россию - он патриот.
Если украинец любит Украину - он свидомый, бандеровец, "фашист".
Вот такая «логика» у шовинистов!!!
27 Травня, 2015 11:02
антидаун ...полный фашистский бред(((
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!