Українці зможуть обирати банк для виплати зарплати із 2021 року

1812 0
Про це ідеться в постанові НБУ від 24 квітня.
Фото: rupixen.com

Фото: rupixen.com

У Нацбанку пояснили, коли українці зможуть самостійно обирати банк для отримання зарплати, а не користуватись послугами того, що визначив роботодавець. Про це ідеться в постанові правління НБУ від 24 квітня.

«Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку роботодавець отримав змогу формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі рахунку, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором», – кажуть в НБУ.

Читайте також: Хто і на які карантинні доплати у Львові може розраховувати. Перелік

Така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем та працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання заробітної плати. Вона запрацює з 1 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці мали час доопрацювати свої автоматизовані системи і програмно-технічні комплекси.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив постанову про те, що українці зможуть самостійно обирати банк для виплати зарплати ще наприкінці грудня минулого року. Вона мала запрацювати у 2020 році.

Неофіційно таке право у працівників є і зараз, але роботодавці ним можуть нехтувати, адже зміна банку ускладнювала процеси виплати зарплат – бухгалтери мають формувати окремі платіжки для таких виплат. Тому, говорив тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, працівникам часто відмовляли у самостійному виборі банку.

Читайте також: «Зрівнялівки» не буде. Що зміниться при нарахуванні пенсій та кого це зачепить

Для того, аби змінити банк, у якому працівник хоче отримувати зарплату, йому потрібно буде надати бухгалтерії номер банківського рахунку у форматі IBAN.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!