ТОП-7 унікальних балконів Львова. Фото

14077 0
Перелік унікальних балконів Львова надали у ЛКП Бюро спадщини.

Tvoemisto.tv зібрало коротку інформацію та фото унікальних балконів Львова. Зокрема, йдеться про балкони на вул. Стефаника, Дорошенка, Івана Франка, Генерала Чупринки, Вірменській та Торговій. Їхній перелік надали у ЛКП Бюро спадщини.

Вулиця Стефаника, 11

Кам'яницю на вул. Стефаника, 11 спорудили як чиншову, що було найпоширенішим типом міського будинку у XIX – на початку XX століття. Проте вона особлива тим, що це другий будинок у Львові, споруджений у стилі неоготики, а також це – найбільший довоєнний житловий будинок у місті.

Будинок має два вуличні фасади: чільний неоготичний і тильний у стилі неокласицизму. Декоративним акцентом фасаду є балкони 2-го – 3-го поверху, що утворюють одне композиційне ціле і багато декоровані масверками. Усі вікна прямокутні, арковими ї є лише прорізи брам. Подібна форма повторюється в декорі балконів. Вікна оточені типовими обрамленнями з фасками та мають профільовані кам’яні підвіконня. 

Вулиця Генерала Чупринки, 52

Будинок на вул. Генерала Чупринки, 52 збудований в псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики, що робить його схожим на маленький замок. Палац відомий, передусім, своїм балконом та розписами на склепіннях стелі балкону та в під’їзді, які частково збереглися. У його будівництві Юзефу Сосновському допомагав відомий львівський архітектор, автор так званої «гуцульської сецесії» Іван Левинський.

Над входом в будинок №50 зображені родовий герб Юзефа Сосновського Наленч та герб Лада, який може бути гербом дружини архітектора. Їх також можна побачити на склепіннях стелі балкону. Ще влітку 2014 року балкон цього будинку ввійшов у перелік пам’яток-претендентів на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Львів’яни могли проголосувати за його відновлення. 

Вулиця Вірменська, 13

Будинок на вул. Вірменський, 13 розташований в зоні історичного середмістя. Стилістика, в якій сполучаються риси класицизму в об’ємно-просторовій структурі та рококо в оздобленні, дозволяє датувати пам’ятку кін. XVIII ст.

У композиції головного фасаду властива для класицизму симетрія розподілу площин поєднана з декоративними елементами рококо. Центральну частину виділяє триосьовий профільований виступ, акцентований широким балконом із ажурною решіткою та фігурами путті на подіумах.

Плиту балкону підтримують кам’яні консолі, вікна та двері завершені сегментами з рельєфними вставками. Решта вікон 2-3 поверхів – в обрамуваннях із лучковими сандриками, партерові вікна з замками у вигляді консолей. Загалом будинок зберігає характерні риси архітектури Львова кін. XVIII ст.

Вулиця Дорошенка, 6 (двір)

Будинок на вулиці Дорошенка, 6 – житловий триповерховий будинок з магазинними приміщеним на першому поверсі. Пам'ятка архітектури місцевого значення № 88. За брамою цієї будівлі в стилі бідермаєр починається проїзд Крива Липа, колишній Пасаж Гаусмана. Там в дворі саме, між будинкам, і розташований балкон.

Додамо, що будинок зведений у 1840-1850 роках. За проєктом архітектора Альфреда Каменобродського у 1893 році добудовані флігелі.

Також з іншого боку будинку другому поверсі по всій ширині центральної частини теж виступає балкон на масивних кронштейнах з ліпнини. Балкон огороджують металеві ковані ґрати. 

Вулиця Торгова, 11

Будинок на вул. Торговій, 11 – це оздоблена чиншова кам’яниця 1890-х рр., тильний корпус якої виходить на пл. Різні. Балкон будинку виходить на проїзну частину.

Додамо, що Торгова – вулиця в центральній частині Львова, що сполучає початок вулиці Городоцької з площею Князя Ярослава Осмомисла. Важливий транспортний вузол міста.

Близько 1840 року вона мала назву Торговиця соляна, в середині XIX століття – площа Мала, з 1865 року – площа Ґолуховських, на честь намісника Галичини Аґенора Ґолуховського, за німецької окупації – площа Театральна (Театрепляц). Сучасна назва – з 1944 року. Спершу це була площа Торгова, за незалежної України – вулиця Торгова.

Вулиця Дорошенка, 11

Будинок на вул. Дорошенка, 11 зведений у стилі сецесії. Триповерховий, цегляний, тинькований, в плані наближений до прямокутника. Композиція головного фасаду асиметрична, а на рівні другого поверху виступає еркер на ліпних кронштейнах, завершений на рівні третього поверху балконом, огородженим кованими сецесійними ґратами. Еркер освітлений півциркульним вікном з гербовим картушем і прикрашений пілястрами та декоративною ліпниною. В основній частині будинку на другому поверсі виступає балкон з кованими есоподібними ґратами.

Вікна другого і третього поверхів з профільованими обрамуваннями, на третьому поверсі прикрашені ліпними картушами на місці замкових каменів. Будинок завершений профільованим карнизом з кронштейнами і люкарною над розкріпованою частиною.

Вулиця Івана Франка, 90

Будинок під номером 90 на вулиці Івана Франка, як і більшість обєктів на тій вулиці, є пам'яткою архітектури місцевого значення № 335. Кам'яниця збудована у стилі раціональної сецесії 1910 році за проєктом Генрика Сальвера.

Фото з сайту Центру міської історії, Wikimapia та відкритих джерел


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!