В Україні припиняють карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок

2835 0
Суми в чеках почнуть заокруглювати з 1 липня.
Фото: algoritma.it

Фото: algoritma.it

Національний банк України припиняє карбувати дрібні монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. про це повідомляє Interfax Україна.

«Національний банк України зупиняє карбувати монети  номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Ці номінали й надалі перебуватимуть у обігу, однак надалі готівковий оборот не поповнятимуть новими монетами вказаних номіналів»— повідомив під час прес-конференції в Києві в. о. керівника НБУ Яків Смолій. 

Читайте також: Як виглядатимуть нові монети 1, 2, 5 і 10 гривень. Фото

Окрім цього, від 1 липня 2018 року розпочнуть заокруглювати загальні суми розрахунків за товари (роботи, послуги) у чеку. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не діятиме.

Для спрощення розрахунків застосовуватимуть правила заокруглення загальної суми покупки:
 
  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Як говорять у НБУ, нові монети будуть уводитися в обіг поетапно:

  • етап 1: 27 квітня 2018 р. будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні
  • етап 2: відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 рр.

Нагадаємо, в Україні поступово замінятимуть паперові гроші номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень на монети. Водночас НБУ припиняє друкувати нові банкноти відповідного номіналу, однак вони перебуватимуть в грошовому обігу паралельно з монетами, доки ті повністю їх не замінять.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!