В Україні сімейних лікарів навчатимуть лікувати пацієнтів з коронавірусом

1720 0
Під час першого етапу планують охопити приблизно 75% лікарів комунальних закладів первинної меддопомоги.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

В Україні проведуть навчання лікарів первинної медичної допомоги, у межах якого сфокусують увагу на клінічному веденні пацієнтів, хворих на Covid-19. Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

«Лікарі первинки зможуть якісніше лікувати легкі та середні випадки Covid-19, обираючи відповідні тактики терапії в той час, як ліжка в лікарнях та реанімаціях залишаться для важких і критичних пацієнтів. Тобто мова про мудре й ефективне використання людських і фінансових ресурсів на загальнонаціональному рівні», – каже вона.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

Під проєкт спеціально відберуть регіональних координаторів та тренерів, а також підготують навчальні матеріали. Сам процес складатиметься з двох етапів: перший  триватиме три місяці, а другий – наступні п’ять.

Під час першого етапу планують охопити приблизно 75% лікарів комунальних закладів первинної меддопомоги. Тренінги проводитимуть з наступних тем:

  • запобігання поширенню Covid-19;
  • ​ведення пацієнтів із коронавірусом відповідно до світових стандартів та з фокусом на амбулаторне лікування легкого й середнього ступенів важкості;
  • правила первинного консультування пацієнтів із коронавірусною хворобою та показання до госпіталізації;
  • ​особливості інфекційного контролю на первинному рівні надання допомоги та профілактика професійного вигорання;
  • специфіка ведення пацієнтів із Covid-19, що мають супутні захворювання.

 

Читайте також: Як підписати декларацію з лікарем. Покрокова інструкція

Під час другого етапу буде проведено тренінги для опанування навичок щодо ухвалення клінічних рішень при Covid-19. Тут також передбачили 5 основних тем:

  • лікування Covid-19 для окремих категорій населення: дітей, вагітних, людей похилого віку;
  • киснева терапія при коронавірусній хворобі;
  • запобігання тромбоемболічним та іншим ускладненням;
  • реабілітація після хвороби;
  • організаційні та практичні засади проведення щеплень проти Covid-19.

 

Крім тренінгів, фахівці розроблять також індивідуальну оцінку отриманих знань для кожного запрошеного, проведуть тестування та обов’язково отримають зворотний зв’язок про практичне значення здобутих навичок. За підсумками учасникам видадуть іменні сертифікати.

Нагадаємо, що декларація з сімейним лікарем не є обов'язковою умовою для вакцинації проти Covid-19. Пацієнти можуть самостійно звертатися за тим, аби отримати вакцину. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!