В Україні відклали запуск єдиної інформаційної системи трансплантації

1444 0
Не встигли підготувати нормативну базу та відповідальний орган управління.
Ілюстративе фото

Ілюстративе фото

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон, що відтерміновує запуск єдиної інформаційної системи трансплантації до січня 2021 року. Про це ідеться на офіційному порталі ВРУ.

Читайте також: В Україні запрацює національна система крові

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» нардепи розглядали сьогодні, 20 січня.

Єдина інформаційна система трансплантації мала бути створена для того, щоб автоматично підшукувати в реєстрі пару реципієнт-донор. Згідно з ухваленим законом, запуск такої системи відклали до 1 січня 2021 року, а до того часу використовуватимуть паперову інформацію.

«Кабінету Міністрів України було доручено до 1 січня 2020 року забезпечити утворення та функціонування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), а також її наповнення. Однак, станом на сьогодні не забезпечено створення ЄДІСТ та ухвалення пакету відповідних нормативно-правових актів у зв’язку з чим існує ризик, що станом на 1 січня 2020 виникне правовий вакуум, який унеможливить застосування трансплантації як методу лікування в Україні», – ідеться в пояснювальній записці до ухваленого закону.

Читайте також: В Україні офіційно затвердили професію трансплант-координатора

Центральним органом виконавчої влади, що реалізовуватиме державну політику у сфері трансплантації буде координаційний центр з питань трансплантації.

Також закон визначає поняття «діяльність, пов’язана з трансплантацією». Додамо, система трансплантації органів має запрацювати в Україні вже наступного року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!