В Україні з 1 травня запрацює річна ціна на газ. Що це змінить для споживачів

4128 0
Перехід на річний контракт відбудеться автоматично. Споживачу нічого не треба буде робити.
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) на засіданні вчора, 7 квітня, затвердила річний газовий продукт. Так, із 1 травня його введуть за замовчуванням для усіх споживачів до 30 квітня.

Як повідомляє пресслужба регулятора, таке рішення має убезпечити побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу. Протягом року вони матимуть змогу споживати природний газ за фіксованою ціною, яку пропонуватимуть постачальники. Постачальники зможуть змінювати ціну, однак тільки в бік зменшення. Вона діятиме у період з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

Читайте також: Львівобленерго змінив час подачі показників електролічильників. Деталі

Окрім цього, як додають у Нацкомісії, постачальники природного газу матимуть можливість пропонувати інші комерційні пропозиції для споживання побутовим споживачам.

«Із 1 травня поточного року за замовчуванням введуть річну ціну газу для всіх побутових споживачів. Це позбавить їх турбулентності щодо цінових коливань. При цьому процедура зміни постачальника залишається простою і відкритою, також передбачається можливість для споживача змінювати річний продукт на будь-який інший, що буде пропонуватися постачальником», – сказав під час засідання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Додамо, що постачальники природного газу для побутових споживачів повинні провести розрахунки і оприлюднити до 25 квітня 2021 року на своїх веб-сайтах ціни на природний газ, який постачатиметься в межах базової річної пропозиції.

Читайте також: Оплата комунальних послуг онлайн: 5 інструментів для львів’ян

Як пояснює для Ліги. Бізнес членкиня НКРЕП Ольга Бабій, перехід на річний контракт відбудеться автоматично. Споживачу нічого не треба буде робити. Річний контракт він отримає за замовчуванням. Але є нюанси: якщо домогосподарству не сподобається пропозиція свого постачальника, він може піти до іншого – також на річний контракт.

Крім того, споживач зможе відмовитись у будь-який момент від річного контракту і перейти на місячний або квартальний. І дійсно в деякі місяці, наприклад влітку, ціна газу за місячним контрактом може бути вигіднішою, ніж за річним. Але в такому разі споживач залишиться на місячному контракті до кінця квітня. І йому буде складно отримати річний. Це своєрідний компроміс: таким чином постачальники захищені від спекуляцій.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!