В Україні запустили флешмоб у протест проти великого герба

2056 0
Попри стародавнє походження тризуб ідеально вписується в мінімалістичну естетику ХХІ століття, є простим у відтворенні й надзвичайно впізнаваним.
Фото: Shutterstock

Фото: Shutterstock

В Україні запустили флешмоб на підтримку тризуба замість ідеї «великого герба», який зараз пропонують до затвердження напередодні 30-ої річниця незалежності.

Читайте також: «Потрібно поставити крапку». Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про великий герб

«Ми б’ємо на сполох і закликаємо об’єднати зусилля, щоб відвернути загрозу знецінення державного герба України – Тризуба – через його заміну недолугим «великим гербом». Тризуб Святого Володимира, який формально є «малим гербом», сприймається в Україні і світі як повноцінний державний герб України і є довершеним у своїй досконалості.

Попри стародавнє походження, Тризуб ідеально вписується в мінімалістичну естетику ХХІ століття, є простим у відтворенні й надзвичайно впізнаваним», – йдеться у зверненні історика Володимира В'ятровича.

На думку тих, хто підтримує флешмоб, будь-які спроби «вдосконалити» тризуб, домалювавши зображення людей, тварин, рослин та різних предметів і оголосити це «великим гербом України» є несмаком і абсурдом.

Проєкт великого герба

«Ідея «великого герба» з’явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які навмисне у такий спосіб прагнули применшити значення справжнього герба України – Тризуба. Витягувати з небуття і намагатися втілити в життя цю ідею на тридцятому році незалежності – неприпустимо», – каже Володимир В'ятрович.

Читайте також: Гасло «Слава Україні – Героям слава» затвердили футбольним символом

Неприйнятним є, на їхню думку, варіант великого герба, запропонований Володимиром Зеленським у законопроєкті №5712.

«Нікого не мають вводити в оману заспокійливі заяви, буцімто майже всюди буде й надалі використовуватися Тризуб, а «великий герб» призначений для якихось виняткових випадків. Це не так. Законопроєкт передбачає використання «великого герба» у Верховній Раді, резиденції Президента, вищих органах судової влади, друкування його на українських грошах за рішенням Нацбанку і допускає його повсюдне використання – від державних установ до шкіл і житлових будинків. Незалежно від бажання влади довідники і пошуковики в усьому світі видаватимуть у якості герба України вже не Тризуб, а недолугий «великий герб», – йдеться у зверненні Володимира В'ятровича.

Активісти бачать у цьому пряму загрозу нівелювання Тризубу, приниження наших національних символів і самоприниження української держави.

Через флешмоб активісти закликають президента відкликати законопроєкт 5712 про «великий герб», а народних депутатів України – за жодних обставин не підтримувати цей проєкт і не голосувати за «великий герб».

Читайте також: В Україні обрали найкращий ескіз Великого Державного Герба 

Нагадаємо, 25 серпня минулого року Верховна Рада доручила Кабміну провести конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України. За відповідний проєкт постанови проголосували 279 народних депутатів.

Відповідно до статті 20 Конституції України, «головним елементом великого Державного герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України). Великий Державний герб встановлюють з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймають не менше, ніж двома третіми від конституційного складу Верховної Ради України».

19 листопада 2020 року журі презентувало своє рішення, відповідно до якого першу премію отримав проєкт Олексія Кохана. 28 червня, у День Конституції, президент вніс на розгляд парламенту законопроєкт про великий Державний Герб України та визначив його як невідкладний, тобто для позачергового розгляду Верховною Радою.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!