В Україні зростуть тарифи на хіміотерапію, радіологічне та гематологічне лікування

1485 0
Оплачувати лікування онкозахворювань держава почне з 1 квітня цього року.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

З квітня 2021 р. Міністерство охорони здоров'я планує підвищити тарифи на лікування онкозахворювань та розширити набір послуг, які надаються за окремими пакетами лікування. Про це сьогодні розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

За його словами, у другому та четвертому кварталі цього року планується додати, розширити перелік пакетів, які будуть застосовуватися.

«З 1 квітня 2021 року буде змінено підхід до надання медичної допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями. Ми додамо новий пакет послуг та введемо відповідні коефіцієнти оплати. Завдяки цим крокам лікування онкологічних захворювань в Україні стане ефективнішим», – заявив Максим Степанов.

Зокрема, нова Програма медичних гарантій, яка почне діяти в Україні з 1 квітня 2021 р., передбачатиме три пакети для лікування онкології: «Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах», «Радіологічне лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах», «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах».

Читайте також: Шанс жити. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

На послуги з хіміотерапії тариф підніметься до 25 529 грн, тоді як раніше тариф становив 17 843 грн, а на діагностику та радіологічне лікування – 30 327 гривень.

Для порівняння протягом 2020 та першого кварталу 2021 років програма медичної гарантії передбачала 2 пакети для надання медичної допомоги хворим з онкологією: діагностика і хіміотерапевтичне лікування та діагностика і радіологічне лікування онкозахворювань.

Водночас Максим Степанов наголосив, що «ми потребуємо реальних тарифів, де весь процес лікування на себе буде брати держава і ні за яких обставин людина не повинна сплачувати самостійно кошти за своє лікування».

Читайте також: На «В» з мінусом. Дитячий онколог Роман Кізима про медицину у Львові

Усього наразі на обліку в закладах охорони здоров'я перебувають близько 1 млн пацієнтів з онкозахворюваннями. За даними національного Канцер-реєстру, щороку в Україні помирають близько 80 тисяч. При цьому у 2019 р. 35% усіх випадків раку були виявлені на 3 та 4 стадії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!