Вакцинація від коронавірусу у Львові. Коли, де і кого щепитимуть на першому етапі

5353 0
Мобільні бригади, які проводитимуть вакцинацію від коронавірусної інфекції, відкриють у 10-ти медзакладах Львова.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Для вакцинації львів’ян від коронавірусної інфекції, яку мають розпочати всередині лютого, уже формують мобільні бригади. Вони будуть створені у 10-х медзакладпх Львова, зокрема, у міських поліклініках та лікарнях. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця міського управління охорони здоров’я Наталія Літвінська.

Читайте також: У МОЗ оприлюднили план вакцинації українців

Де у Львові відкриють пункти для вакцинації?

За словами Наталії Літвінської, мобільні бригади відкриють у 1-ій, 3-тій, 4-тій, 5-тій міських клінічних лікарнях, а також у 1-ій, 2-гій, 3-тій, 4-тій, 5-тій і 6-тій поліклініках Львова.

Загалом, процес вакцинування проходитиме у 5 етапів. 

Як зазначила Наталія Літвінська, спочатку вакцинацію пройдуть особи з найбільшої зони ризику, а це медики, які працюють безпосередньо із хворими на Covid-19, працівники мобільних бригад екстреної медичної допомоги, та люди, які перебувають у хоспісах закритого типу.

Коли конкретно людей почнуть щепити, скільки людей це зможе зробити, наразі достеменно не відомо, як і те, якою саме вакциною це робитимуть.

«За даними Міністерства охорони здоров’я, перший етап почнеться всередині або у другій половині лютого. За попередніми даними, має надійти вакцина від Pfizer-BioNTech, проте ще жодного нормативного документу в управління не надходило. Тож, коли саме почнеться вакцинація і скільки доз отримаємо до кінця, не знаємо самі», – каже Наталія Літвінська.

Читайте також: Україна не планує впроваджувати Сovid-паспорти, для подорожей наразі вистачить і довідки

За її словами, є лише наказ департаменту охорони здоров’я ЛОДА, яким затверджено координаційний штаб з вакцинації. Він і буде здійснювати та контролювати вакцинацію. У Львові роботу координуватиме управління охорони здоров’я, а відповідальними будуть головні лікарі, де розгорнуть мобільні бригади.

На першому етапі провакцинують близько 2 тисяч львів'ян

«На першому етапі вакцинації створюємо мобільні бригади, які виїжджатимуть до людей, що передбачені у дорожній карті. Хто саме це буде і скільки, зараз сказати важко. Точно відомо, що це будуть медичні працівники та персонал, які працюють у ковідних відділеннях, люди в інтернатах та хоспісах, працівники екстреної медичної допомоги та лабораторій, які роблять аналізи на Covid-19», – каже посадовиця.

Наразі немає списку людей, які зможуть щепитися у першому етапі. За їхніми підрахунками, це буде близько 2 тисяч осіб. Але й їх мають ще опитати, чи вони не проти такого щеплення, адже питання вакцинації від коронавірусу не є примусовим.

Самі приміщення, де проводитимуть вакцинування, будуть поділені на 3 зони. У першій, за словами Наталії Літвінської, в людей братимуть інформаційну згоду, мірятимуть температуру, оглядатимуть. У другій здійснюватимуть саме щеплення від коронавірусної інфекції, а у 3 зоні провакцинована особа матиме змогу пів години відпочити, а медики прослідкували, чи не має в неї поствакцинальної реакції, наприклад, анафілактичного шоку.

Вакцину треба буде вводити повторно

Оскільки щеплення від коронавірусної інфекції американською вакциною Pfizer-BioNTech, яка, найімовірніше, й надійде в Україну, передбачає дворазове введення вакцини (через 21 день, максимум – 28-й день після першого введення), то про другий етап охоплення можна буде говорити згодом.

«Запису на вакцинацію від коронавірусу у Львові немає. Про це будемо говорити після першого етапу вакцинації. Наприклад, у другому етапі охоплять людей, яким 80 років і старших. Ближче до цього лікарі обдзвонюватимуть таких людей, питатимуть, чи вони згодні і формуватимуть списки. Зараз такого немає. Нам відомо, що МОЗ створив кол-центр, але не більше», – додає Наталія Літвінська.

Чи буде у львів'ян Сovid-паспорт?

Що стосується паспорта вакцинації, то на думку медика, вони потрібні.

«Форму паспорта мало б централізовано розробити МОЗ, але якщо її не отримаємо, розробимо самостійно, адже вона необхідна. Туди провакцинованій людині можна буде записати всю важливу інформацію – яку вакцину їй ввели, коли саме і коли варто прийти вдруге. Це своєрідна пам’ятка пацієнту», – каже вона.

Для того, аби розпочати у Львові вакцинацію від коронавірусу, Наталія Літвінська каже, що усе практично готово. Що стосується холодильного обладнання, то достатньо буде термосумок. Зокрема, кожен пункт має мати дві термосумки на 5 літрів з двома комплектами холодоелементів.

«Такі сумки є майже у всіх пунктах, але завтра на сесії Львівської ОТГ проситимемо виділити додаткові кошти на закупівлю додаткових сумок, на розхідні матеріали, засоби індивідуального захисту, дезінфектори, друковану продукцію тощо. Скільки саме потрібно, не скажу. Ведемо підрахунок», – додала Наталія Літвінська.

Читайте також: На щеплення від Сovid-19 можна буде записатися. МОЗ пояснює, як це зробити

За даними інформаційного порталу депутатів Львівської міської ради, для проведення першого етапу вакцинації депутати погодили виділити з міського бюджету 1 млн 360 тис. грн. Ці кошти скерують на закупівлю обладнання, засобів індивідуального захисту, дезинфікуючих засобів, спеціальних лікарських середників для запобігання алергічних реакцій, розхідних матеріалів, пального та видатків на амортизацію автомобілів.

Нагадаємо, що оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від Covid-19.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!