Віллу Стеткевичів у Львові віднесли до Держреєстру пам‘яток України

1419 0
Внесення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих пам’яток зупинить маніпуляції щодо статусу кам’яниці, забезпечить їй захист Законом України.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, щоби внести віллу Стеткевичів на вулиці Замарстинівській, 213 до Державного реєстру пам‘яток України як пам‘ятку архітектури місцевого значення. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 16 грудня. Про це повідомляють у департаменті.

Свого часу кам’яниця номер 213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стеткевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. До недавнього часу вона беззаперечно вважалася пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 2439, розпорядження Представника Президента України №101 від 12.03.1993 р.), поки Львівський окружний адміністративний суд – на вимогу теперішніх власників, не дійшов суперечливого висновку: будинок номер 213 на вул. Замарстинівській у первісній обліковій документації 1993 року помилково вказаний як Народний дім, який, насправді, існує під № 219.

Читайте також: У Львові почали реставрацію пам'ятки архітектури на Проспекті Свободи

Як уточнюють у пресслужбі ЛОДА, те, що віллу внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, зупинить маніпуляції щодо статусу кам’яниці Стеткевичів, забезпечить їй захист Законом України «Про охорону культурної спадщини» і скасує плани власників щодо перебудови чи руйнування будівлі.

Додамо, що днями потрібну кількість підписів (518 з 500 потрібних) зібрала е-петиція до Львівської міської ради, яку подав Василь Гаврилишин. Автор наголошує на потребі збереження вілли Стеткевичів і її цінності. Петицію мусить розглянути міська рада Львова.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!