Вірменський собор у Львові. Цікаві факти про одну з найдавніших перлин міста

10935 0
Храм є пам’яткою архітектури національного значення, яка є у списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Фото: lvivcenter.org

Фото: lvivcenter.org

У Львові налічується понад 100 храмів Львова. Кожен із них вражає своєю величністю і помпезністю.  їх тут налічується понад 100. Одним з туристичних «магнітів» міста Лева є Вірменський собор, повідомляє сайт 032.ua.

Читайте також: Львів’ян закликають приклонитись до чудотворної ікони із Зарваниці, біля якої на колінах стояв Папа Римський

Храм збудували у другій половині XIV ст. – у 1363-1370-х роках. Архітектором святині був Доріг, про якого є дуже мало інформації. Більше того, навіть точно невідоме правильне написання його імені, зустрічаються такі варіанти: Dare, Dore, Dorhi, Dorchi, Dorc. Зазначається, що цей майстер також споруджував мурований собор святого Юра.

Ця одна з найдавніших пам’яток Львова розташовується на вул. Вірменська, 7-13 і є єдиним храмом Вірменської апостольської церкви в західному регіоні України.

Храм є пам’яткою архітектури національного значення, яка є у списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Ця пам’ятка справді є окрасою нашого міста: неймовірне поєднання архітектури вірменських святинь, романсько-готичного стилю Західної Європи і староукраїнського галицького зодчества. Стіни храму завтовшки 1,5 метри, він збудований з ламаного каменю і обличкований тесаними плитами. Конструкція купола святині спирається на пустотілі ребра, які викладені з глиняних глечиків.

У південному дворику, що розташовується між собором і вулицею, збереглися рештки старовинного вірменського цвинтаря. Мова йде про надгробні плити, деяким з них 600 років, їх перенесли сюди з кладовищ інших вірменських храмів і монастирів, яких вже декілька століть нема у Львові. Однак варто зауважити, що це кладовище є зовсім нетиповим: цими плитами вимостили подвір'я храму, або ж їх вмонтували у стіни.

Читайте також: Львів'ян запрошують на виставку картин, що «оживають». Фото

Що стосується інтер’єру Вірменського собору, то він віддає автентикою Сходу, особливо вражають неповторні форми та колористика фресок, мозаїк. Ще однією цікавинкою є дерев’яна різьблена каплиця XVIII століття із вівтарем, що зображає муки Христа на Голгофі.

Це унікальна пам'ятка вірменської середньовічної архітектури в Україні, ансамбль якої датується XIV – початком XX століть. Він складається з дзвіниці, палацу архієпископа, вірменського банку, монастиря бенедиктинок, дерев'яного вівтаря «Голгофа», пам'ятної колони святого Христофора, огорожі з брамами. Звісно архітектурним центром комплексу є сам Вірменський собор, навколо якого групуються всі інші споруди.У часи більшовицько-радянської влади собор закрили і він не працював. У 1945 р. каральні органи арештували адміністратора Львівської архиєпархії Вірменської католицької церкви о. Діонісія Каєтановича, який згодом загинув у радянському концтаборі. Майже всі вірмени поїхали до Польщі.

Читайте також: Які храми Львова відреставрують цього року. Перелік

Був час, коли на території Вірменського собору діяло фондосховище Львівської картинної галереї, а потім тут працював музей імені Леніна.

Варто додати, що перша у посттоталітарні часи літургія у капличці церкви на подвір’ї відбулася  7 січня 2001 року. Вже 25 червня цього ж року у Вірменському соборі молився Папа Римський Іван Павло II.

Через два роки відбулося відкриття входу з вулиці Краківської. Тоді храм освятив патріарх вірменської церкви Гарегін ІІ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!