Вісім брам Львова, які відреставрували цього літа. Перелік, локації

1282 0
У цьому році відновили понад двадцять брам у місті.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

Цього літа у Львові відреставрували вісім давніх брам у центрі міста. На деяких замінили декоративні елементи, засклення, а деякі розібрали цілком, аби вирівняти полотно. Про це інформує ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: У центрі Львова зламалася відреставрована історична брама. Фото

Трохи більше тижня триватиме набір заявок від мешканців, які хочуть відреставрувати двері за цією програмою у наступному році. Заявки треба подати через центри надання адміністративних послуг Львова до 15 вересня.

Двері-віяло на вулиці Героїв Майдану, 40

Це дубові двері-віяло. Такі двері можуть відчинятися у дві сторони. Реставратори поставили на них грати, такі як були раніше. Їх  відновили за спогадами мешканців. Крім того, реставратори відновили дверну ручку та скло.

Двері на вулиці Костя Левицького, 42

Ці двері – одні з найбільших, які Бюро спадщини допомогло відреставрувати у Львові. До реставрації вони були зафарбовані чорною фарбою. «У них було значно більше втрачених декоративних елементів, аніж думали до того, як за них взялися. Не лише довелося відтворювати оздоблення, а й нижню частину брами, яка зовсім струхлявіла. Також доповнили втрачені елементи рослинного орнаменту на решітці, зберігши її шарм. А ще відкрили світлик. Загалом брама свого часу зроблена добротно, якісно, проте вона була у поганому стані саме через те, що про неї не дбали», – зазначають реставратори.

Двері-віяло на вулиці Костя Левицького, 21

Поверхня дерева була сильно пошкоджена і потребувала значної кількості нових вставок. «Для збереження текстури деревини та приховування значної кількості пошкоджень двері покрили спершу бейцом темного відтінку, а потім декілька разів прозорим матовим лаком, що в результаті надало дверям темного насиченого відтінку», – розповідали реставратори.

Також у дверях замінили нижні завіси. Також там на нове замінили засклення. По краях воно має матовий візерунок, що нагадує візерунок плитки у під’їзді будинку. У дверях встановили нові ручки, автентичні були втрачені.

Двері-віяло на вулиці Коновальця, 44

Ці двері були виготовлені з ялиці. Цікаво, що цей матеріал доволі рідко зустрічається серед львівських брам. «Ця деревина є досить складною в роботі», – кажуть реставратори. Двері були сильно пошкоджені, тому реставраторів обрати темний антрацитово-коричневий відтінок фарби для них.

 

Двері-віяло на вулиці Захарієвича, 2

В цьому будинку це вже другі двері, які мешканці відновили в  рамках  міської програми співфінансування. Ці двері фахівці повністю розібрали і зібрали заново, вони були скручені. «Дубова коробка була погано закріплена у стіні, що негативно впливало на відкривання дверей. Тому мешканці користувалися, в основному, тільки правою частиною дверей. В процесі ремонту були відрегульовані автентичні завіси та міцно закріплена дверна коробка», – йдеться у повідомленні.

Двері на вулиці Антона Чехова, 28

Ці дубові двері раніше були зафарбовані чорною фарбою, тож нічим не вирізнялися. Окрім того, реставраторам довелося замінити біля 40% деревини.

«Нам довелося підняти раму дверей на 3-4 см, вона дуже осіла з часом. Також виготовили нові вставки, змінили одну завісу і пропрацювали і над декоративним оздобленням. Зокрема, виготовили нові ручки та ковані решітки, адже на цій брамі були дротові аматорські, зроблені ще в радянський час», – йдеться у повідомленні.

Брама на вулиці Турецькій, 2

Ці металеві двері раніше були зафарбовані чорною фарбою. Тепер ж фахівцям вдалося відновити її автентичний колір. Окрім того, реставраторам довелося замінити близько 25% металу, який став непридатним для відновлення.

Коли реставратори почали розчищати фарбу, то виявили первісний колір цих дверей: виявилося, що раніше воли зеленими. Тож повернули автентичний відтінок цієї брами. Також відновили засклення дверей, адже раніше замість скла віконниці були забиті металевою бляхою.

А ще виготовили нові ручки, адже автентичні були втрачені. Мешканці пам’ятали які там були раніше і показали на схожі у сусідньому будинку, тож виготовили їх за таким зразком.

Двері на вулиці Котляревського, 4

Раніше вони були доволі знищені: стерта фарба, зношений вигляд та втрачені ручки. Фахівцям вдалося відновити їхній первісний вигляд, а також автентичний колір та вишукані оздоблення. На цих дверях були вибиті завіси, ми їх відремонтували, а також укріпили коробку, яка була зрушена, особливо з правого боку. Також замінили третину порогу з внутрішньої сторони, виготовили внутрішні арочні стулки та прикріпили їх на завіси, щоб можна було вставляти скло.

Нагадаємо, що Програма співфінансування оновлення історичних вікон і брам діє з 2018 р. У межах програми співфінансування протягом 2018-2020 рр. відновили 107 брам 96 вікон і балконних дверей. У цьому році станом на серпень вже встигли відновити 23 брами. Передбачено, що 70% вартості відновлення брами оплачує Львівська міська рада через координатора проекту — ЛКП «Бюро спадщини», а 30% коштів оплачують мешканці. Відновлення однієї брами триває місяць, а то й два. 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!