Впав зір і шумить в голові. Львів'янка розповіла, як повторно захворіла на Covid-19

12965 0
Наталія Чирич завжди намагалася дотримуватись дистанції, ходила в масці, та вірус все ж двічі «підхопила».
Фото: Наталії Гричин

Фото: Наталії Гричин

Львів’янка Наталія Чирич на коронавірус захворіла вдруге. Спочатку, влітку, в жінки була легша форма, а ось зараз усе набагато серйозніше. Про свою історію першого та другого, повторого, захворювання на Соvid-19 вона розповіла Тvoemisto.tv.

Читайте також: Повторні пневмонії. На Львівщині створили анкету для тих, хто вдруге перехворів на Сovid-19

Вперше на коронавірус 44-річна жінка захворіла у серпні. У цей час багато працювала, спілкувалася з великою кількістю людей, оскільки займалася підбором персоналу. Завжди намагалася дотримуватись дистанції, ходила в масці, та вірус все ж «підхопила».

«У мене була легка форма. Боліло горло і тривожила слабкість. 5 днів боліло так, що здавалось, як ангіна, хоч ні підвищеної температури, ні інших ознак не було. Аналіз крові показав незначні відхилення від норм. ПЛР тоді було важко зробити. Лікар не скерувала, адже за протоколом мав бути перелік ознак захворювання, яких в мене не було», – каже Наталія Чирич.

Після п’ятого дня різко перестало боліти горло, але втомлюваність, біль в грудях, ломота так і залишились надовго. Зі слів жінки, з такими симптомами вона промучилася упродовж вересня. Порушився й сон. Тоді лікарі порадили здати тест на імуноглобуліни М та G. Тести показали, що є антитіла, тобто Наталія Чирич перенесла захворювання.

Повторно львів’янка заразилася від чоловіка. Він захворів більше двох тижнів тому – упродовж трьох днів була висока температура. ПЛР-тест був позитивний.

«Вдома його ізолювала лише на другий день. Мабуть, саме в цей час і вдруге підхопила вірус», – каже Наталія Чирич.

Читайте також: На Сovid-19 хворіють повторно. Чи варто панікувати

За її словами, позаминулої п'ятниці їй знову погіршало – відчула сильні болі у спині і голові. Каже, що інколи вони були просто нестерпні, тож тиждень пила та колола знеболюючі.

«Боліла лінія вздовж лопаток і до шиї. Дуже дивно. При прослуховуванні лікар чула утруднене дихання. Призначила ПЛР-тест. Він і підтвердив Covid-19», – зазначає співрозмовниця.

Зараз у жінки «впав» зір і вона погано бачить, а у перші дні дуже знижувався артеріальний тиск. Розповідає, що здавалось, що лусне голова. А ще дуже боліли очі, був закладений ніс та вуха, шуміло в голові. При тому, температура не підвищувалася.

«Мені було зле до сліз», – пригадує вона.

Через страх Наталія Чирич записалася на комп’ютерну томографію. На щастя, запалення не було.

Наступною у їхній сім’ї захворіла 11-річна донька. Три дні в дитині була підвищена температура. Зараз її стан покращився, але і в доньки, і в Наталі, досі залишається слабкість та ломота в тілі.

«Я вдома протираю підлогу шваброю і мені відразу стає зле – нудить, паморочиться голова», – додає вона.

Читайте також: Як МОЗ фіксує повторні зараження Covid-19 і скільки таких випадків трапляється в Україні

19-річний син Наталії Чирич, який живе з ними в одній квартирі, не захворів. У квартирі його ізолювали – свої, чоловіка та дончині речі перенесли в одну кімнату, а синові – в іншу. За словами жінки, сьогодні її син ходив здавати тест на імуноглобуліни, адже хоче пересвідчитись, чи не має вірусу або ж вже переніс у легкій формі безсимптомно.

«Скоріш за все, син-студент перехворів ще в березні. Щойно в Польщі заговорили про карантин, він відразу звідти повернувся. Тоді вдома пролежав з високою температурою і страшним головним болем», – говорить Наталія Чирич.

Чоловік Наталії уже вийшов на роботу. Напередодні тиждень пив антибіотики, адже КТ показала вогнища в правій легені.

«Мені самій цікаво, чому ми захворіли. Чоловік і я завжди ходили в масках. Скупчень людей уникаємо, дистанції дотримуємось. Я та він ходимо пішки або їздимо машиною, маршрутками не користуємося від березня», – каже Наталія Чирич.

За її словами, вона не розуміє безпечності людей, які зневажають всі правила карантину. Зараз жінка дуже переймається за своїх батьків, які у зоні ризику.

Нагадаємо, Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України створив питальник для тих, хто вдруге перехворів на коронавірус. Це має дати змогу проаналізувати причини виникнення повторного захворювання та стан хворих.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!