Як дотримуватись посту з користю для здоров’я. Поради від МОЗ

3783 0
Аби Великий піст оздоровив не лише душу, а й тіло, потрібно урізноманітнити свій раціон, а не покладатись лише на каші та картоплю.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У МОЗ розповіли про основні правила харчування для тих, хто дотримується посту, що допоможуть зберегти і навіть покращити здоров’я.

Отже, перше правило: менше м’яса – це добре. Передусім із раціону слід виключити м’ясні продукти глибокої переробки: ковбаси, сардельки, копченості. Саме ці продукти збільшують ризик виникнення деяких видів раку. Натомість просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить, кажуть в МОЗ.

Друге правило: чим більше овочів, тим краще. Фахівці радять не харчуватись лише картоплею, рисом і білим хлібом, адже це погано позначиться на стані організму через брак вітамінів та білків. Натомість рослинна їжа збагатить організм вітамінами, мікроелементами та клітковиною, що добре впливає на кишківник, судини, мозок та зміцнює імунітет.

Читайте також: Що їсти у піст. Прості рецепти поживних і корисних страв

У міністерстві зазначають, що різноманітність рослинного раціону, притаманна для веганства та вегетаріанства, має доведену користь.

«Піст –  це не лише вінегрет. Це також і пастернак, селера, кольрабі, ріпа, редис, чорнослив, порей, гострий перець, петрушка, черемша, часник, яблука, журавлина, обліпиха, зелений горошок, томатна паста, кукурудза і гриби», – кажуть в МОЗ.

Також у піст допомагають бобові, що є джерелом білка, вітамінів групи В, мікроелементів, клітковини – повільних вуглеводів. І бобові – це не лише квасоля, каже третє правило від МОЗ. Варто урізноманітнити раціон сочевицею, горохом, нутом тощо. Їх можна додавати в супи та в салати, робити із них паштети.

«Як бонус отримуємо деякі амінокислоти, вітамін К, жирні кислоти із коротким ланцюгом, які  мають онкопротекторні властивості, попередники нейромедіатору серотоніну, та інколи здуття. Здуття – це найбільша претензія до бобових. Якщо після квасолі та бобів почуваєтеся погано, то спробуйте тушкований  зелений горошок, нут та сочевицю, відварюйте їх з додаванням соди», – радять в МОЗ.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Четверте правило в піст від МОЗ – це вживання грибів: білих, печериць, шиїтаке, глив тощо. Вони містять амінокислоту глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн – набір досить унікальних і дуже потрібних нутрієнтів.

«Дві порції грибів на тиждень можуть знизити ризик деменції в старшому віці», – кажуть в МОЗ.

Водночас у МОЗ наголошують, що повна відмова від жирів у час посту – це небезпечно для здоров’я.

«У жирах є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів», – зазначають фахівці.

Тому у піст для отримання всіх цих речовин варто урізноманітнити раціон горіхами, льоном, гарбузовим і соняшниковим насінням, сухофруктами, як каже п'яте правило здорового посту.

«Не вдавайтеся до довгих тижнів смаження пісної їжі на соняшниковій олії, наче це “менший гріх”. Так, зі скоринкою смачніше. Але в соняшниковій олії багато омега-6 поліненасичених жирних кислот, які сприяють запаленню та атеросклерозу, а смаження створює канцерогенні сполуки», – застерігають в МОЗ і радять в жодному випадку не вживати «пісні» маргарини, що є джерелом транс-жирів.

Читайте також: Тарілка здорової їжі. 10 порад для збалансованого харчування. Інфографіка

Під час посту, каже шосте правило, яйця можна замінити соєвими продуктами, гарбузовим та соняшниковим насінням, кукурудзою та шпинатом – вживати слід увесь набір цих продуктів. Водночас повністю відмовитись від молока – хороша ідея, що може посприяти очищенню шкіри.

«З іншого боку, витримані сири та йогурти корисні і досить безпечні – вони практично не містять лактози і багаті на кальцій, який добре засвоюється. Пісною альтернативою кисломолочних продуктів може бути величезна миска квашеної капусти», – кажуть в МОЗ.

Читайте також: All you eat is love

Сьоме правило від МОЗ каже, що без риби – не можна, адже регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. «Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах. Це коштуватиме як упаковка сосисок», – наводять приклад фахівці.

Ще одне важливе, восьме, правило: їсти не лише каші. Кожна крупа має свою «суперсилу», проте передусім це джерело вуглеводів. А до них завжди треба додавати інші складові здорового харчування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!