Як і коли може змінитись територія біля залізничного вокзалу у Львові. Візуалізація

11100 0
Місто у своєму баченні пропонує звести там велику кількість офісних площ, громадської забудови, а також готелі і багаторівневі паркінги.
фото: андрій білий

фото: андрій білий

«Укрзалізниця» напрацьовує техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) для того, аби виставити на концесію залізничний вокзал у Львові та частину прилеглої до нього території. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів бізнес-омбудсмен Львова Сергій Кіраль.

Йдеться про територію між площею Двірцевою та вулицею Городоцько, – це майже 18 га землі, більша частина якої належить Укрзалізниці. Там, окрім вокзалу, є будівлі різного призначення, зокрема й ті, які нині не використовують. Місто у своєму баченні пропонує звести там велику кількість офісних площ, громадської забудови, а також готелі і багаторівневі паркінги.

Читайте також: Як у Львові перебудують ринок «Привокзальний» і як може змінитись територія довкола

Втілити це можливо на умовах державно-приватного партнерства. ТЕО для цього готує «Укрзалізниця» разом із аудиторською компанією Ernst & Young, яка працювала над концесією портів «Ольвія» і «Херсон».

«Те, що відбувається зараз – це прогрес, бо територією біля вокзалу ніхто не цікавився десятиліттями. Є політична воля. Є рішення про включення цієї території і Львівського вокзального комплексу до програми із підготовки до проєкту державно-приватного партнерства. Зараз йде підготовка техніко економічного обгрунтування», – каже він.

ТЕО дасть розуміння як вигідніше реалізувати процес. Зокрема, продовжує Сергій Кіраль, чи це буде один проєкт – розвитку забудови територій і концесії залізничного вокзалу, чи два окремі, поки що не відомо. Скільки триватиме ще підготовка, яку розпочали наприкінці минулого року, також не зрозуміло. Дещо ускладнюють її зміни керівництва «Укрзалізниці».

Сама територія поблизу Львівського вокзалу, вважає Сергій Кіраль, є дуже привабливою для інвесторів. Вона недалеко від центру, має непогане сполучення із усіма районами міста, якщо його допрацювати – вокзал стане своєрідним хабом, туристичним, транспортним, бізнесовим.

Читайте також: Оминути затори. Як у Львові запрацював шерінг електросамокатів

«Спілкуючись із відомими рієлторськими організаціями, зрозуміло, що ця територія приваблива. Вона поблизу великих транспортних вузлів. За умови правильного транспортного планування вона стане ще вигіднішою. Я вважаю, що попит буде високим», – додав Сергій Кіраль.

Торік управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради розробило концепцію розвитку території між головним залізничним вокзалом та вул. Городоцькою. У міськраді планують облаштувати там офіси, підземні паркінги, виставкові зали та готелі. Більша частина земель належить «Укрзалізниці».

Головний архітектор Львова, Антон Коломєйцев у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що йдеться не лише про розбудову території, а й про облаштування сучасної автостанції.

«Десь на площі Двірцевій таку автостанцію розмістити нереально, там і так багато місця відведено міському транспорту. Її можна перенести ближче до вулиці Кульпарківської. Загалом на цій території ми передбачили велику кількість офісних площ, громадської забудови, готелі. З цього можна робити певний комерційний прибуток, але воно відкриє перспективи для міста. Там може бути конгрес-зал, чи якийсь туристичний осередок. Може бути променад зелений, який буде вести на вокзал, паралельно до вулиці Чернівецької», – каже він.

Він додає, що загалом весь цей комплекс запланували в середній поверховості у європейському стилі забудови. Основне, за його словами, – перенести приміський ближче до головного вокзалу, бо своєрідна розірваність (коли потрібно 10 хвилин йти пішки між двома вокзалами) не відповідає вимогам сучасного транспортного вузла.

Читайте також: Безпека на Хуторівці після реконструкції вулиці. Коли виправлять проблеми

«Зараз на площі Двірцевій збудували міський транспортний вузол. Важливо до нього наблизити приміський вокзал транзитним коридором, щоби можна було не виходячи на вулицю перейти з приміського на головний. А після приміського зробити автостанцію з можливістю швидкого сполучення з вулицями, які виходять до Городоцької», – зазначив він.

Нагадаємо, у Львові напрацьовують технічне завдання для архітекторів, які братимуть участь у конкурсі зі зміни «Привокзального» ринку та територій поруч. Йжеться про вулиці Федьковича – Городоцьку та площу Липневу.

Вікторія Савіцька

Візуалізації зі сторінки Андрія Білого у Фейсбук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!