Львів'яни хочуть усиновити покинуту Лілію. Що для цього потрібно і яка доля підкинутих дітей

9633 0
У редакцію Тvoemisto.tv звернулися уже кілька львів'янок та родин з питанням про всиновлення дівчинки, яку днями залишили біля пологового. Розповідаємо, куди потрібно звертатися і як відбувається юридична процедура.
Photo by Colin Maynard on Unsplash

Photo by Colin Maynard on Unsplash

Хлопчику, якого на початку травня залишили у «Вікні життя» міської дитячої лікарні на вул. Орлика, і назвали Олександром-Юрієм, уже надали відповідний статус, поставили на облік до усиновлення, а ймовірні батьки розпочали процедуру усиновлення. Що стосується новонародженої дівчинки, яку цього тижня підкинули до пологового відділення 3-ї міської лікарні, що на вул. Рапопорта, то вона наразі ще перебуває у лікарні. На облік для усиновлення її зможуть поставити через два місяці. І то у разі, якщо не з’явиться мама. Про це Тvoemisto.tv розповів керівник служби у справах дітей Львівської міськради Ростислав Тимків.

Читайте також: Назвали Лілею. Як почувається немовля, яке підкинули до пологового у Львові

За його словами, майбутні батьки Олександра-Юрія зараз проходять всі необхідні процедури навчання для усиновлення, далі на них очікує судове рішення та завершення строків апеляції. Лише після того дитина може піти у сім’ю.

«Дитина перебувала на обліку у Львівській міській службі у справах дітей Шевченківського району. Серед батьків, які хочуть усиновити дітей, є почерговість. Зараз майбутні батьки хлопчика, які є мешканцями Львова, проходять всі необхідні процедури. Приблизно за місяць уже знатимемо результат – усиновили його чи ні», – каже Ростислав Тимків.

Як зазначив керівник управління, новонароджена дівчинка Лілія, наразі ще перебуває у пологовому відділенні 3-ї міської лікарні на вул. Раппопорта. Цілком ймовірно, що за кілька днів її ще переведуть у міську дитячу лікарню на Орлика для проведення додаткових аналізів і лише після того її можуть забрати у дитячий будинок. В яких саме дитбудинок дівчинку можуть перевести, Ростислав Тимків казати не хотів.

За його словами, за законом, після того, як дитину «знайшли», повинно пройти два місяці. Тобто, усиновлення дівчинки стане можливим через два місяці. Але у випадку, якщо не з֦’явиться матір дитини. Якщо так буде, Служба у справах дітей розглядатиме цей випадок і визначатиме – повертати дитину у родину, чи ні.

«У Службу у справах дітей після публікацій у соцмережах та ЗМІ надходять дзвінки від жінок, чоловіків, подружніх пар, що вони хочуть ту чи іншу дитину всиновити. І наголошують на тому, що хочуть вже. Це не можливо і протизаконно. Усе відбувається, як то кажуть, у порядку черги. Але ситуація така, що більшість хочуть усиновити діток маленьких – до трьох, і навіть бажано до однорічного віку. Часто батьків, які хочуть усиновити, втричі більше за дітей, які підлягають усиновленню», – каже Ростислав Тимків.

Як уточнив Тvoemisto.tv начальник служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис, якщо батьки мають намір та бажання усиновити дитину, насамперед потрібно:

  • звернутися у Службу у справах дітей за місцем проживання (не реєстрації) із відповідною заявою;
  • пройти акт обстеження житлово-побутових умов;
  • надати перелік необхідних документів – довідку про повний медичний огляд, довідку з органів внутрішніх справ, що немає судимості та довідку про доходи;
  • пройти відповідне навчання.

Лише після того майбутніх батьків можуть зареєструвати як кандидатів в усиновлювачі. При чому батьки можуть вказувати, якого віку діти у них в пріоритеті.

Якщо в цьому районі таких дітей немає, вони можуть звернутися у будь-яку службу у справах дітей області чи країни для підбору дітей на усиновлення.

Усі діти, яких можна усиновити, перебувають на сайті Міністерства соціальної політики України.

Читайте також: Хлопчика, якого у Львові залишили у «Вікні життя», мріють усиновити 18 подружніх пар

Нагадаємо, 9 травня у «Вікні життя» міської дитячої лікарні залишили хлопчика. Хлопця назвали Олександр-Юрій, охрестили, а усиновити планували чимало подружніх пар. На початку цього тижня посеред ночі до пологового відділення на вул. Рапопорта підкинули новонароджену дівчинку. Її назвали Лілею. Ще кілька днів дівчинка перебуватиме в палаті інтенсивної терапії, а далі вирішуватимуть – чи залишити в пологовому чи перевести в іншу лікарню.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!