Як переказати гроші за новими вимогами. Пояснення від НБУ

37038 0
Переказувати гроші з картки на картку можна без обмежень, як і раніше.
Фото: static.expres.online

Фото: static.expres.online

У НБУ пояснили, як працює та кого стосується новий закон про запобігання відмивання коштів, що набрав чинності з 28 квітня.

Перекази з картки на картку

Безготівкові платежі – з картки на картку – здійснюються так само, як і раніше, кажуть в НБУ, без обмежень за сумою. Адже власники банківських рахунків вже ідентифіковані та верифіковані банками, які відкривали їм такі рахунки.

Дробити платежі на суми, менші за 5 тис. грн, якщо ви хочете переказати кошти, наприклад, родичам, не потрібно.

«Звичайні операції громадян на невеликі суми не є об’єктом фінансового моніторингу. Адже це – низькоризикові операції, банк їх не буде прискіпливо перевіряти. Натомість новий закон зміщує акцент на аналіз ризикових та великомасштабних операцій на суму понад 400 тисяч гривень. Більше того, Національний банк ніколи не вимагав, щоб клієнти банків надавали інформацію про джерела походження коштів за звичайними операціями на невеликі суми», – кажуть в НБУ.

Читайте також: Українці зможуть обирати банк для виплати зарплати із 2021 року

У регулятора додають, що вашу картку не заблокують, якщо протягом дня ви отримаєте на неї кілька переказів на суму понад 5 тис. грн.

«Проте фінансові установи мають виконувати деякі технічні вимоги закону, наприклад, присвоїти кожній операції свій унікальний номер. Для цього вони матимуть достатньо часу, адже буде встановлений тривалий перехідний період – до кінця 2020 року», – додають в банку.

Перекази готівкою

Зробити грошовий переказ готівкою можна у відділенні банку – для цього потрібно мати паспорт, або через термінали обслуговування та деякі банкомати, що можуть забезпечити верифікацію платника. Наприклад, якщо це термінал банку, в якому платник має картку, то ідентифікувати його можна саме за карткою.

У НБУ зазначають, що технологічно підготувати всі пристрої до верифікації клієнтів установи мають до кінця 2020 року. А до того часу у пристроях, що не мають такої можливості, платежі на суму понад 5 тис. грн блокуватимуться.

Якщо у касі банку ви хочете переказати готівкою понад 5 тис. грн, то підтверджувати походження коштів не потрібно.

«Національний банк ніколи не вимагав, щоб клієнти банків надавали інформацію про  джерела походження коштів за звичайними операціями на невеликі суми. Громадянам не треба для кожного невеликого платежу мати при собі довідку про доходи чи інші документи», – кажуть в НБУ.

Читайте також: Підприємців, які мають кредити, можуть звільнити від відсотків. Але за певних умов

Це стосується не тільки переказу коштів іншим громадянам та оплати товарів і послуг, а й переказу коштів на власний рахунок.

Підтверджувати походження коштів треба лише під час великих – понад 400 тисяч гривень – операцій.

Валютні рахунки та перекази

Якщо переказ здійснюється на валютний рахунок уже ідентифікованого клієнта банку, жодних лімітів на зарахування коштів на рахунок законодавством не встановлено. Це ж стосується і свіфт-переказів.

«Якщо банку такий переказ здається незвичним і у нього виникнуть запитання – необхідно буде лише пояснити банку суть операції», – зазначають в НБУ.

Водночас здійснення переказів готівкою через міжнародну систему переказів на суму, наприклад, 10 тис. грн, потрібно буде ідентифікувати та верифікувати платника. Тобто клієнту треба мати з собою паспорт та пояснити, що це за платіж, наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам.

Купівля в інтернет-магазині на велику суму

Якщо оплата карткою здійснюється в інтернет-магазині за товар або послугу, то такий переказ коштів необхідно лише супроводити номером картки платника. Це одне з виключень щодо ідентифікації, передбачене у законі.

Благодійність

Жодних обмежень на безготівкові платежі немає.

Електронні гаманці

Ідентифікація та верифікація власників електронних гаманців буде потрібна. Але не таких гаманців, що використовуються абонентами для оплати мобільних послуг. Закон не встановлює вимог до мобільних операторів.

Йдеться про клієнтів, які самостійно відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати по них різні операції – купувати товари, платити за послуги.

Таких користувачів фінансові установи повинні будуть до кінця року ідентифікувати та верифікувати. Зазвичай для цього потрібен буде їх паспорт та ідентифікаційний код.

Операції через такі гаманці будуть лімітованими, і якщо клієнт дотримуватиметься цих лімітів, він зможе пройти спрощену ідентифікацію.

Суми понад 400 тис. грн

Якщо йдеться про переказ на понад 400 тисяч гривень, і немає підтвердження про джерела їхнього походження, банк не заблокує безпідставно рахунки клієнтів, якщо має про них всю необхідну інформацію.

«Відкриваючи рахунок, клієнт надає банку інформацію про себе, про свої доходи тощо. Банк щодня спостерігає та знає історію операцій клієнта і знає, які є звичними для нього. Тож тільки якщо йдеться про нетипову операцію, яка на відповідає фінансовим можливостям клієнта, тоді банк звернеться за відповідними поясненнями», – кажуть в НБУ.

Наприклад, якщо ідеться про результат отримання спадщини, тоді банк здійснить операцію, і клієнт зможе спокійно використовувати ці кошти.

Читайте також: Хто і на які карантинні доплати у Львові може розраховувати. Перелік

Додамо, що нові правила не стосуються оплати комунальних послуг, сплати податків, штрафів та інших обов’язкових державних платежів, оплати товарів чи послуг і поповнення кредитних карток до 30 тис грн. У цьому випадку ідентифікація особи не потрібна.

Водночас ідентифікація та верифікація ріелтером клієнтів, які мають бажання придбати нерухомість, клієнтів під час проведення податкової консультації, клієнтів, які роблять ставку букмекерській конторі чи грають у лотерею, при купівлі дорогоцінностей на суму понад 50 тисяч гривень, отримувача страхових виплат тощо не є у компетенції НБУ. Вони належать до компетенції інших фінансових регуляторів, які мають дати свої пояснення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!