Як посеред гамірного Львова співає незрячий лірник-бандурист. Відео

5951 0
«Колись люди в сенсорі не сиділи, мали час посидіти, послухати, подумати про життя», – усміхнувся Кобзар.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

У центрі Львова щоп’ятниці, суботи та неділі співає лірник-бандурист Тарас Дороцький. Він грає на лірі та бандурі, яка йому дісталася зі зйомок фільму «Поводир». Зі струн його козацької старосвітської бандури лине неймовірна музика.

Тарас розповідає Тvoemisto.tv, що зараз так заробляє на життя, виступаючи для львів’ян на вулиці, хоча до цього викладав у школах.

Тарас втратив зір у підлітковому віці, уже не бачачи – закінчував школу. Потім закінчив історичний факультет з відзнакою. Після навчання повернувся у рідну школу незрячим викладачем. 

Кобзар закінчив музичну школу із класу бандури. І вже самотужки вчився грати на старосвітській бандурі, кобзі та лірі.

«У нас в Україні ті, що зараз грають старшого віку, не проходили шкіл, крім кобзарської вустинської школи, передані від старших. З 90-х років Василь Литвин заснував Стрітівську школу, приєднався Володимир Кушпет, який грав у «Кобзі». Він став наставником, почав вчити майструвати інструменти і грати. Ось вони випускають лірників-кобзарів, класу народних інструментів. Хоча у них зовсім інші манери, ніж у тих, хто вчиться сам», – розповідає Тарас Дороцький.

Кобзарі шукають матеріал у рукописних архівах, їм допомагають фонографи.

«З воскових циліндрів не добре чуто супровід, видно наспів, не все розписано. Навіть Колесса казав, що вони так грають, що важко переспівати – що зміг – те передав», – задумливо каже лірник.

Бандурист живе у Львові, мама його із Київщини, а прадід був із Лемківщини.

Бандура, на якій грає Тарас, дісталася йому після зйомок фільму «Поводир», у яких він брав участь. Він каже, що вона мала бути у декораціях, а потім її доробили і тепер вона звучить.

За фахом Тарас Дороцький – історик-етнолог. Він трохи викладав у школі для незрячих, коли втратив зір і викладав історію та вів краєзнавчі гуртки по школах.

«Також виступав у капелі бандуристів «Карпати», тепер це мій хліб просто неба», – показує на бандуру.

Тарас Дороцький грає псалми, паралітургійні духовні твори, козацькі, чумацькі пісні, байки, які набувають свого змісту.

Після розмови він налаштовує бандуру і засмучується, що вона уже не так звучить. А потім додає «Дівка, все-таки», –усміхається і налаштовує свою бандуру.

Коли тепліше, то кобзар бере з собою ліру, а бандуру – коли холодніше, бо каже, що вона звикла, «намерзлася на зйомках».

Грати на бандурі та лірі він почав із 2013 року.

Поки Тарас грає, повз проходять сотні людей, кудись поспішають.

«Колись люди в сенсорі не сиділи, мали час посидіти, послухати, подумати про життя», – усміхнувся Кобзар.

Христина Гоголь

Фото і відео авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!