Як повернути кошти за пробне ЗНО та Стерненка посадили під домашній арешт. Головне за ніч і минулу добу

2512 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Як повернути кошти – #РукиГетьВідЗНО. Мінфін розробив механізм повернення коштів за пробне ЗНО, що не відбулось у пунктах тестування. Так, близько 52 млн гривень будуть найближчим часом перераховані на рахунки регіональних центрів оцінювання якості освіти Українського центру оцінювання якості освіти України (УЦОЯОУ).

Щоб їх повернути необхідно буде звернутись до регіонального відділення УЦОЯОУ із заявою, вказавши реквізити рахунку, на який здобувач освіти чи його батьки хочуть отримати кошти. Найближчої середи зазначений механізм має бути схвалений на засіданні уряду.

За участь у пробному ЗНО кожен учасник сплатив в середньому 145 гривень за кожен навчальний предмет. 85% цих коштів було спрямовано на друк зошитів для тестування.

Читайте також: Діти мають право реалізовуватися, а не «страждати» або Що не так з цьогорічним ЗНО

Читайте також: За якої умови ЗНО 2020 можуть скасувати. Пояснення МОЗ

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що «у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі».

«Якщо це правда, то це означає, що, скориставшися ситуацією з пандемією, деякі персонажі планують повернути до української освіти хабарі та корупцію під час вступних іспитів до закладів вищої освіти.

Я вважав і вважаю ЗНО найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти. Скасування ЗНО не можна допустити», – заявляє Горбачов. Через це у соцмережах розпочався флешмоб #РукиГетьВідЗНО.

У Міносвіти на це відповіли, що вважають скасування зовнішнього незалежного оцінювання неприпустимим. У відомстві кажуть, готові до проведення тестування у безпечних умовах. Основна сесія ЗНО планується на 25 червня – 17 липня.

Новим претендентом на посаду міністра освіти та науки може стати доктор наук з державного управління та кандидат педагогічних наук Людмила Паращенко. Наразі Паращенко є очільницею Київського ліцею бізнесу.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу знову антирекорд – Covid-19 виявили у 136 хворих (з них 86 у Львові). Разом 2 933. Вилікувалося – 632 особи (плюс 14 за добу), померло – 96 осіб.

В Україні за добу Covid-19 виявлено у 656 осіб. Загальна кількість 31 810 пацієнтів. Одужало – 14 253 (плюс 171 за добу), померло – 901 особи (плюс 12).

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область – 3 959 (плюс 43 за добу), місто Київ – 3 957 (плюс 54), Львівська – 2 933 (детальніші показники вище) та Рівненська – 2 368 (плюс 27) області.

Із 15 травня до 15 червня кількість смертей, спричинених ускладненнями від Covid-19 в Україні, зросла майже вдвічі – з 476 до 901.

Геть руки від мови. Українські громадські і культурні діячі, журналісти та політики звернулись до нардепів з вимогою зняти з розгляду проєкти законів, якими вносяться зміни в закони про мову і освіту.  Під зверненням підписались зокрема: журналіст Вахтанг Кіпіані, колишній політв’язень Йосип Зісельс, акторка Ірма Вітовська, релігієзнавець та колишній політв’язень Ігор Козловський, колишня в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, письменниця Ірен Роздобудько. Загалом до нього доєднались понад 100 осіб.

Читайте також: Під час сутичок на суді у справі Сергія Стерненка постраждав львівський нардеп

Стерненка відправили під домашній арешт. Суд відправив під цілодобовий домашній арешт екслідера одеського «Правого сектора» Сергія Стерненка, підозрюваного у вбивстві. Таким чином, суддя повністю задовольнив клопотання прокуратури і відмовив захисту Стерненка, який просив про поруки. Рішення про арешт було оголошене у короткій формі, без мотивації. Захист підозрюваного вважає це незаконним.

Раніше під Шевченківським судом Києва, який обирав міру запобіжного заходу Стерненку сталися сутички, поліція затримала 5 осіб. Зокрема, представники демонстрантів заявили, що бачили, як поліцейські били активіста Миколу Виговського ногами.

У поліції Києва заявили, що цих правоохоронців відсторонили і проведуть службове розслідування, його результати обіцяють передати у ДБР. Пізніше усіх затриманих під судом відпустили.

А Стерненко разом з активістами влаштували акцію під помешканням генпрокурорки Венедіктової, а потім пішли до Офісу президента.

Безвіз – Небезпечні країни – Польща – Канада – Греція – Китай. Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що обмеження на поїздки, пов’язані з коронакризою, поступово будуть скасовуватись, і ЄС плавно повернеться до оригінальних умов безвізу.

Вона також вважає, що рівень смертності в Україні у час пандемії коронавірусу дає підстави розраховувати на відкриття кордонів з ЄС.

Читайте також: МОЗ обіцяє з 1 липня змінити фінансування медичних закладів

Україна склала список небезпечних з точки зору Covid-19 для себе країн. Серед них – США, Велика Британія, Вірменія, Білорусь, Росія та Іспанія. В Україні, згідно з переліком, лише 37 хворих на 100 тисяч, тож вона перебуває у зеленій зоні.

У МОЗ заявили, що громадяни після повернення з Польщі не зобов’язані будуть проходити самоізоляцію, оскільки ця країна входить до «зеленої зони».

Канадські військові інструктори повертаються в Україну для відновлення навчання українських військових, що було обмежене через пандемію коронавірусу.

Греція відкрилася для туристів: українцям треба здавати тест і проходити карантин.

Президент Франції Макрон заявив, що з 15 червня, вся територія країни оголошена «зеленою зоною» з точки зору епідеміологічної обстановки. Повністю відкриються кафе і ресторани, а також відновиться робота підприємств.

Читайте також: МОЗ оприлюднило перелік країн, після повернення з яких не потрібна самоізоляція

В Італії протягом минулої доби від коронавірусної хвороби померли 26 людей – смертність на такому рівні фіксувалася ще наприкінці зими.

У Китаї – новий спалах коронавірусу, що почався з ринку в Пекіні. Зокрема, 14 червня зафіксували 49 нових випадків підтвердженої інфекції, а 15 червня – 75 випадків.

Бережіть себе у цьому хаосі, який завирував після так званого послаблення карантину. Гарного Вам дня! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!