Підземний паркінг і громадський простір. Як планують змінити «Привокзальний» ринок і території поруч

11358 0
Терміни реалізації проєкту будуть залежати від того, наскільки швидко вдасться опрацювати і погодити його з усіма зацікавленими сторонами.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові напрацьовують технічне завдання для архітекторів, які братимуть участь у конкурсі зі зміни «Привокзального» ринку та територій поруч. Як заявив Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, терміни реалізації проєкту будуть залежати від того, наскільки швидко вдасться опрацювати і погодити його з усіма зацікавленими сторонами. Орієнтовно це може відбутися через кілька місяців.

Ідея конкурсу, каже Антон Коломєйцев, візійно поглянути на цей ареал, «максимально зчепивши всі прилеглі території (вулиці Федьковича – Городоцьку та площу Липневу)».

За його словами, має бути розроблена довготермінова візія, відповідно до якої усі зацікавлені підприємці на «Привокзальному» ринку та територій поруч зможуть залучати інвестиції, рухатися автономно. Головний архітектор додає, що потрібно отримати зразкове органічне середовище, яке буде адекватним для історичної частини міста.

Читайте також: Як у Львові перебудують ринок «Привокзальний» і як може змінитись територія довкола

«Зараз мова йде про візію, від якої будемо відштовхуватися і детально розпрацьовувати з усіма. Щоб це була не точкова історія якогось підприємця, а цілого кварталу», – говорить він.

Директор «Привокзального» ринку Віталій Гужва підтвердив зацікавленість власників ринку у таких змінах. За його словами, саме ринок виплатить премію переможцеві конкурсу.

«Якщо будуть залучені українські, міжнародні експерти, то це буде той шлях і напрямок, який дозволить максимально зберігши форму ринку, покращити колишню інфраструктуру», – заявив він.

Директор також зазнчає, що на ринку розуміють, щоб далі працювати, заробляти, треба проводити реконструкцію, однак потрібно буде вирішити і технологічні питання. Зокрема, як правильно організувати завантаження продуктів, зробити входи-виходи для відвідувачів.

«Потрібно зробити правильні зв’язки, переговорити з усіма власниками. І вже після цього будемо дивитися наскільки глибокою буде ця реконструкція», – заявив Віталій Гужва.

Антон Коломєйцев у свою чергу додає, що на виході це має бути такий формат, який є вже в інших країнах. Зокрема, в Іспанії, Нідерландах, де найбільш зразкові ринки: «Вони були осучаснені – там зроблені системи вентиляції, обігріву. Там є традиція піти зранку на ринок і поснідати».

Також на території ринку планують звести підземний паркінг, бо, як зазначив Віталій Гужва, багато споживачів сюди не приїжджають, оскільки немає де залишити автівку. Паркінг дозволить звільнити від авто прилеглі вулиці, зокрема площу Липневу, де планують створити громадський простір.

Кардинально змінити пріоритети планують і на вулиці Горській, яка з’єднує Федьковича і Городоцьку. Зокрема, вона має стати зручною для пішоходів, можливості проїхатися велосипедом.

Читайте також: У Львові оголосять архітектурний конкурс на облаштування території біля Привокзального ринку

Окрім цього, зараз відремонтована площа Двірцева, від якої йде гарна алея. Із іншого боку до «Привокзального» ринку примикає колишній завод Телеграфної апаратури, де розташовується «Технопарк». До нього веде вулиця Федьковича і вона теж потребує переосмислення.

Напрацьована візія також має стосуватися іншого ринку, який розташований поруч і де торгують непродовольчими товарами.

Іншу територію, яку зараз займає ТзОВ «Фіакр», підприємство наразі не використовує. У майбутньому тут планують побудувати офісно-готельний комплекс з закладами торгівлі. За словами Антона Коломєйцева, цей комплекс мав би органічно пристиковуватися до тих історичних будов, які йдуть далі.

Читайте також: На проспекті Свободи встановили новенькі лавки

Нагадаємо, у Львові оголосять Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію розвитку території між вул. Городоцькою, вул. Юрія Федьковича, пл. Липневою, прилеглої до Привокзального ринку. Відповідне рішення ухвалив 26 березня виконавчий комітет ЛМР.

Фото, відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!