Які мурали у Львові з’являться цього року

4977 0
Серед героїв Василь Сліпак, Андрей Шептицький, Юрій та Михайло Вербицькі, Олена Степанівна та Дебора Фоґель.
ФРАГМЕНТ МУРАЛУ НАДАЛА ХРИСТИНА БЕРЕГОВСЬКА

ФРАГМЕНТ МУРАЛУ НАДАЛА ХРИСТИНА БЕРЕГОВСЬКА

У Львові на житловому будинку намалювали мурал із зображенням Бориса Возницького, а 21 червня на стіні Лікарні швидкої допомоги відкриють мурал подяки лікарям. Наступним у Львові зобразять полотно, присвячене воїну-співаку Василю Сліпаку на вулиці Дорошенка. Мурал відкриють 29 червня, у день загибелі військового на сході України. Про це Тvoemisto.tv розповіла керівниця міського управління культури Христина Береговська.

Читайте також: Кардіограма життя. На лікарні швидкої допомоги намалюють мурал подяки лікарям

«Батьки Василя Сліпака мають приїхати з Італії, також на відкритті має бути присутній брат героя. Друзі і знайомі кажуть, що вулиця Дорошенка була його улюбленою у Львові, то ж ми шукали відповідний будинок, який зміг би передати суть», – розповіла Христина Береговська.

Автори муралу покажуть Василя Сліпака двобічно, наче пазл його як Героя після того, як він пішов на війну, і як високомистецьку особистість, оперного співака, у якого не тільки гвинтівка, але й мистецтво були за зброю.

А 29 липня, на святкування 155-ліття митрополита Андрея Шептицького у Львові відкриють мурал, присвячений великому духівнику України – на однойменній вулиці, на будинку №1, де колись був таємний львівський університет. На цій вулиці, нагадує посадовиця, жили львівські викладачі і художники, яких митрополит Шептицький відправляв на стипендії до Європи.

Мурал, за словами Христини Береговської, буде не традиційним класичним, натомість Шептицького покажуть в іншому ракурсі.

«Сподіваємось, його гарно сприймуть діти та молодь – не як монаха і старця з бородою, а як менеджера, стратега-дипломата і доброго праведника, який рятував євреїв. Ми маємо контакт з двома євреями, яких він врятував, коли вони були малими хлопчиками. Тепер вони живуть у Північній Америці. Ми хочемо зробити живий телеміст на день народження Митрополита, щоби вони поділилися спогадом і розповіли, як це все було», – наголосила керівниця міського управління культури.

Також у Львові планують зобразити українську жінку-офіцера Української Галицької армії Олену Степанівну, так як її дуже люблять пластуни та молодь, каже Христина Береговська, а також єврейську письменницю Дебору Фоґель, яка творила і у Львові і трагічно загинула тут, у ґетто.

Також у Львові на Сихові намалюють експериментальний мурал із поєднанням одразу двох героїв – Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького і автора музики гімну України Михайла Вербицького. «Хочемо поєднати здавалось би непоєднуване, знайти паралелі», – пояснила вона.

Христина Береговська каже, що над кожним муралом працюють не тільки художники, професіонали, але при цьому дуже важливими є побажання та ідеї самих мешканців. Основною ідеєю було застелити великі монументальні стінові полотна у Львові в мікрорайонах муралами.

«Подорожуючи світом я бачила цілі вулиці і квартали, увінчані кольоровими сюжетами. Тому я запропонувала у рамках програми «Фокус на культуру» у шести мікрорайонах Львова нанести тематичні мурали, які говоритимуть про людей, події, історії, які були пов’язані з тим чи іншим районом, вулицею чи конкретним будинком. Ми почали шукати цих геніїв мікрорайонів, щоб повернути їх до Львова, і знайшли», – підсумувала Христина Береговська.

Над ескізом муралу із Василем Сліпаком парцювали художники: Максим Шиманський, Анастасія Руднєва, Валентин Гричишов, Наталія Пальчинська, Микола Куцик, Ольга Дмитрук, ГлафІра Щербак, Святослав Владика та група «Sacred Universe».

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!