Які озера відновлюватимуть цього року у Львові. Перелік

4275 0
У лісопарку «Погулянка» хочуть відкрити джерела питної води та зробити тут каскад озер.
фото: Богдан Ємець

фото: Богдан Ємець

У Львові планують розробити робочий проєкт і розпочати роботи на Левандівському озері, а також відновити друге озеро у парку «Горіховий гай», а якщо відновити його не вдасться, то облаштувати майданчик для пікніків у чаші цього озера. Про це повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

«Роботи на озерах краще проводити взимку. Тому ми упродовж року будемо займатись розробкою ПКД, а відтак – проведемо тендер для визначення підрядника робіт, аби вже взимку можна було розпочати роботи», – розповіла посадовиця.

Читайте також: Як у Львові може змінитися Левандівське озеро. Візуалізація

У 2021 році хочуть проаналізувати джерела у лісопарку «Погулянка» і зробити тут каскад озер.

«У парку «Погулянка» плануємо провести ґрунтовані передпроектні дослідження: виконати геодезію, зробити повну модель рельєфу парку. Адже джерела, які мають витоки у парку, фактично йдуть каналізовано під землею навіть на території самого парку. Ми хочемо ті джерела питної чистої води підняти наверх. Завдяки цьому, скоріш за все, ми зможемо облаштувати куди більший каскад озер, ніж там є зараз», – каже Олександра Сладкова.

Цього року також планують реалізувати проєкт громадського бюджету біля унікального озера Стосика.

Також у межах проєкту громадського бюджету планують покращити благоустрій водойми у парку «Горіховий гай». Також тут хочуть дослідити можливість повернення другого, всохлого понад 20 років тому озера.

Читайте також: Львів, де живуть черепашки. Чим унікальне озеро Стосика

«Ми хотіли зрозуміти, чи насправді неможливо наповнити друге озеро. Для цього вже зараз замовляємо проєкт гідрогеології, аби з’ясувати, що ж саме з ним відбулось. Якщо нам не вдасться знайти варіанту його відновлення, то вже цього року ми будемо планувати зробити великий майданчик для пікніків у чаші цього озера», – розповіла Олександра Сладкова.

Покращити стан водойм планують також у парку «Піскові озера», зокрема відреставрувати тут мостик. Цього року відремонтують систему зливу води. Для цього потрібно 500 тисяч гривень.

«Минулоріч знайшли варіант наповнення озер водою. Фактично, зараз злив іде через верх, і тоді зливається верхній шар води, що багатий киснем. А потрібно, аби зливалися нижні шари, для зменшення накопичення продуктів розкладу органіки на дні озер. Якщо ми встигнемо розробити ПКД, то зливну систему плануємо почати ремонтувати вже цього року взимку», – зауважила керівниця управління.

Читайте також: У Львові на Високому замку планують відреставрувати оглядовий майданчик

Також мерія планує перевести 5 га території з великим озером у Дублянах у статус рекреаційної зони. Цього року проведуть архітектурний конкурс та розроблять проєктно-кошторисну документацію.

Детальніше про те, що планують робити у парках Львова, читайте у матеріалі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!