Яких змін чекати львів’янам вже з цього тижня

26031 0
Найголовніші зміни, які торкнуться нас вже за кілька днів.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум та ціна за електроенергію, а ще визначать, чи вводити повний локдаун. Крім того, Укрзалізниця відновить рух низки поїздів, а в банк відтепер можна буде не носити паперові документи, якщо є додаток «Дія».

Визначать, чи буде повний локдаун

З 14 листопада в Україні діяв карантин вихідного дня і цими вихідними (28 та 29 листопада) він завершився. Якщо кількість хворих надалі буде зростати, в уряді не виключають новий локдаун. Чи потрібно застосовувати повний локдаун стане зрозуміло, коли проаналізують результати карантину вихідного дня.

Про додаткові обмеження Уряд має повідомляти не пізніше, ніж за сім днів до початку їхньої дії.

Діятимуть обмеження на свята

У грудні українці матимуть додаткові вихідні: 25-27, коли християни західного обряду відзначають Різдво. Однак вже зрозуміло, що самі зимові свята відбудуться з низкою карантинних обмежень.

Так, головну ялинку для Львова вже обрали у Дрогобицькому лісництві. Вартуватиме вона 6 тисяч гривень. Але в ЛКП «Зелений Львів» кошти за неї проплачувати не спішать. У місті досі не визначились, чи встановлюватимуть новорічне дерево.

Проведуть першу сесію Львівської обласної ради

Перше засідання новообраної Львівської облради, на якій оберуть голову облради та сформують депутатську більшість, має відбутися 1 грудня.

Новообрані депутати 9 політичних депутатських фракцій, партії яких отримали 5% і більше голосів виборців, приймуть присягу та визначаться, у який спосіб вони формуватимуть дієздатну депутатську більшість.

Збільшать прожитковий мінімум

З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум. Збільшаться, відповідно, і виплати, які до нього прив'язані: пенсії, допомога по безробіттю, допомога на дітей та аліменти.

Прожитковий мінімум за категоріями буде таким:

для дітей віком до 6 років – 1 921 грн;

для дітей віком 6-18 років – 2 395 грн;

для працездатних осіб – 2 270 грн;

для осіб, які втратили працездатність – 1 769 грн.

Мінімальна зарплата до прожиткового мінімуму прямо не прив'язана, тому у грудні залишиться на рівні 5 тис. грн. Проте індексація зарплати до прожиткового мінімуму прикріплена – у грудні вона складе 2 270 грн. Індексацію повинні проводити всі роботодавці.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю залишиться без змін, а максимальний зросте до 9 080 грн (4 прожиткові мінімуми).

Мінімальна пенсія зросте на 57 грн і складатиме відтепер 1 769 грн. Надбавка за вислугу років становитиме 17,69 грн щомісяця за кожен додатковий рік (1% від мінімальної пенсії).

Самотнім українцям, яким понад 80 років, з грудня нараховуватимуть 707 грн 60 коп. (40% прожиткового мінімуму).

Підвищать ціни за електроенергію

Цього тижня Міністерство енергетики підвищить тарифи для населення на електроенергію. Зараз словами в. о. міністра енергетики Юрія Бойка, у грудні тариф «Укренерго» з 24 коп. за кВт-год. підвищать до 31 коп. Таким чином, у грудні доставка для всіх категорій споживачів зростає на 7 копійок.

Укрзалізниця відновить рух низки поїздів

Укрзалізниця напередодні зимових свят відновить рух на низці напрямків. Також частину маршрутів продовжать та збільшать періодичність курсування поїздів.

Зокрема, у грудні відновлять рух таких поїздів:

№ 13/14 Київ – Солотвино (Тересва) щоденно зі столиці з 13 грудня,  зворотно з 14 грудня.

№ 26/25 Одеса – Львів (Ужгород)/Рахів щоденно з Одеси з 13 грудня, зворотно з 14 грудня.

№ 70/69 Маріуполь – Львів щоденно із Маріуполя з 13 грудня, зі Львова – з 15 грудня.

№ 745/746 Київ – Славське щоденно з 15 грудня у обох напрямках.

Призначено курсування додаткових поїздів:

№168 Львів  – Одеса курсуватиме в обох напрямках 30 грудня 2020 та 3 січня 2021;

№198 Ковель – Львів здійснить рейси в обох напрямках 30 грудня 2020 року, 3, 6, та 10 січня 2021 року.

Зазначимо, що залізниця уже відновила курсування поїздів № 142 Львів – Бахмут.

Також з 15 грудня до 17 січня Укрзалізниця призначила новий поїзд «Інтерсіті» Київ-Славське через Львів.

Квитки вже можна купити в залізничних касах або на сайті Укрзалізниці.

Паспорти з «Дії» можна показувати у банках

З 1 грудня у банках можна буде проводити касові операції за допомогою електронних документів у мобільному додатку «Дія». Тобто клієнтам банків, які мають електронний паспорт у «Дії», більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні.

Проведуть реформування в оцінці нерухомості

З 1 грудня в Україні продовжать другий етап реформування системи оцінки нерухомості.

Згідно з чинним законодавством, купівля-продаж, здача в оренду, внесення нерухомості до статутного капіталу супроводжується подвійний оплатою за оцінку – окремо за землю, окремо за власне нерухомість. Наразі ж планують запровадити єдину оцінку об'єкта без поділу на оцінку землі і нерухомого майна.

Крім того, для українців буде надаватися нова адмінпослуга: автоматична видача довідки про вартість нерухомості в електронному вигляді. Передбачено, що кожен зможе самостійно зробити на сайті оцінку своєї нерухомості і використовувати звіт для укладення угоди.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!