Яких змін чекати львів’янам у лютому

2213 0
Одна з найважливіших змін – запланована вакцинація.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У лютому в країні пройде кілька нововведень. Здебільшого, зміни стосуватимуться суспільного життя країни.

Ціна на газ

Ще всередині січня Кабінет міністрів тимчасово поновив державне регулювання цін на газ. Передумовою цього були акції протесту українців, обурених високими цінами на блакитне паливо.

З 1 лютого до 31 березня гранична вартість одного кубометру газу становитиме 6,99 грн. Так, у платіжках суми зменшаться на майже 30%.

Читайте також: Від чого залежить вартість доставки газу. Роз'яснення

Фактично зміна ціни на газ на час карантину не вплине на тих, хто має централізоване опалення та гаряче водопостачання. Найімовірніше, виграють від цього ті, хто має автономне опалення – вони ж бо платять безпосередньо за газ, яким опалюють житло.

«Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною більше 10 гривень, тобто із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на 30%», – сказав очільник уряду Денис Шмигаль.

У свою чергу в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко підтвердив це – рішення запрацює з 1 лютого і триватиме до 31 березня цього року.

«Середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9 600 грн. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6 999 грн», – сказав Вітренко.

Вакцинація від коронавірусу

Українське МОЗ затвердило «дорожню карту» з проведення вакцинації від Covid-19. Україні можуть виділити від 100 до 200 тисяч доз вакцини BioNTech/Pfizer. Водночас в межах COVAX Україна може також отримати й інші вакцини, зокрема, AstraZeneca, Novavax і Sanofi. 26 січня стало відомо, що уряд має чіткий план щодо проведення щеплення українців вакцинами від коронавірусу.

План складається з 5 етапів:

Насамперед вакцинуватимуть людей з критичним ризиком інфікування. Це медпрацівники та персонал, які надають допомогу хворим на коронавірус, це люди в будинках для людей літнього віку, військовослужбовці ООС, які перебувають на передовій. В межах першого етапу планується вакцинувати 367 тисяч людей.

Вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування. Це соцпрацівники, люди від 80 років, інші медичні працівники. У межах другого етапу планове охоплення щепленням – 2 млн 540 тис. людей.

Читайте також: Українців почнуть вакцинувати від Сovid-19 у лютому

Вакцинація людей з високим ризиком інфікування та тих, хто виконує функції з підтримки та безпеки життєдіяльності держави. Це ДСНС, поліція, СБУ, вчителі та інші категорії. Планується охопити 7,2 млн людей.

Вакцинація людей з підвищеним рівнем інфікування. Це люди віком від 60 до 64 років, дорослі із супутніми захворюваннями та інші категорії населення.

Вакцинація інших громадян, які не входять до пріоритетних груп. Загальна мета дорожньої карти – охоплення щонайменше 50% населення до кінця 2022 р.

Загалом буде створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення.

ЗНО-2021

Від сьогодні, 1 лютого, і до 5 березня 2021 р. українці зможуть зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Перший тест складатимуть абітурієнти з хімії у травні, останній – із географії в червні. У МОН нагадали, що участь в основній сесії ЗНО є безкоштовною і кожен може скласти тести не більш як із 5 предметів. Графік проведення основної сесії ЗНО-2021:

  • 21 травня – хімія,
  • 24 травня – іспанська, німецька, французька мови,
  • 25 травня – англійська мова,
  • 28 травня – математика, математика (завдання рівня стандарту),
  • 1 червня – українська мова, українська мова і література,
  • 4 червня – історія України,
  • 7 червня – фізика,
  • 10 червня – біологія,
  • 15 червня – географія.

Існує кілька варіантів проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році. За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, формат проведення тестування залежатиме від епідемічної ситуації в Україні.

Читайте також: Українська стане обов'язковою мовою ЗНО

«Розроблено декілька варіантів його проведення: або в повноформатному режимі, або як державна підсумкова атестація у формі ЗНО, або як ДПА в закладах освіти (за вибором здобувача освіти). Це варіанти, які можуть бути схвалені з урахуванням епідемічної ситуації в Україні», – зазначив міністр.

Зміни у роботі Укрпошти

З першого дня лютого Укрпошта переходить на використання попередніх митних даних в електронному вигляді. Це означає, що Укрпошта приєднується до світових поштових операторів, які використовують попередні митні дані у е-вигляді.

Тепер клієнти пошти повинні оформлювати митні декларації онлайн в особистому кабінеті користувача, мобільному додатку або системі АРІ.

Читайте також: Укрпошта змінює правила оформлення посилок за кордон

Ці вимоги стосуються оформлення митних декларацій на міжнародні відправлення з товарними вкладеннями, що відправляються в рекомендованих бандеролях, посилках, рекомендованих дрібних пакетах, мішках "М", а також міжнародних поштових відправленнях з оголошеною цінністю.

Користувачі, які прийдуть до відділення з паперовими деклараціями, зможуть скористатися додатковою послугою з передруковування даних з таких декларацій. Її вартість додаватиметься до вартості тарифу відправлення.

Відправлення, на яких не буде електронної інформації, на сортуванні в Укрпошті та країнах-отримувачах, будуть оброблятися у другу чергу. Ба більше – поштові оператори інших країн можуть навіть не приймати такі міжнародні відправлення.

Відновлення Мінагрополітики

У лютому розпочне роботу відновлене Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою скасовується рішення про реорганізацію Міністерства агрополітики шляхом приєднання до Мінекономіки.

Нагадаємо, у 2019 р. уряд ухвалив рішення про реорганізацію Міністерства агрополітики, приєднавши його до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. А 17 грудня 2020 р. Верховна Рада 242 голосами призначила голову Держгеокадастру Романа Лещенка міністром аграрної політики та продовольства.

Транспортний податок

В Україні у лютому з’явиться перелік моделей автівок, за які їхні власники будуть зобов’язані сплатити транспортний податок у розмірі 25 тис. грн. При цьому вартість авто оцінюється у Мінекономіки. Зараз в Україні всього 213 таких автомобілів. Не можна вважати це повноцінним нововведенням, проте саме після опублікування такого списку, тобто у лютому, автовласники будуть змушені платити податок.

Сплачувати податок доведеться за автомобілі, що відповідають таким вимогам:

  • вартість перевищує 375 мінімальних заробітних плат (2,2 млн грн);
  • вік автомобіля не перевищує 5 років.

Повідомлення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити платнику податків надсилаються відповідним органом. У разі несплати податку протягом 60 днів його сума зростатиме. А у разі відсутності оплати в перші 90 днів до суми податку додадуть 10%, а після цього терміну – 20%. Транспорт або інше майно зможуть заарештувати як "податкову заставу».

Звільнення ФОПів І групи від податків

В Україні фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, тимчасово можуть не платити податків. На такий крок пішов український уряд ще кілька місяців тому через прогресуючу коронакризу – щоб не обтяжувати податками підприємців, котрі мають чимало збитків через пандемію.

Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку І групи за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку. Тому у вказаний період ДПС не буде нараховувати ФОПам цієї групи єдиний внесок. Звільнення не буде застосовуватися, якщо підприємець порушуватиме умови застосування І групи.

Долар у лютому 

Валютний ринок без особливих сенсацій рухається до діапазону 27-28 грн за долар. Курс долара може знизитися вже в перший тиждень лютого. 

Різкого зміцнення гривні не буде, але тенденція на ревальвацію повинна бути чіткою. У найближчі місяці курс навіть може повернутися в діапазон 26-27 грн. Цього не було з березня 2020-го.

Нагадаємо, що Національний банк України прийняв нову постанову щодо врегулювання правил продажу і купівлі валюти. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!