Чому слова «ніхто з мого оточення не хворів на Covid-19» зовсім нічого не означають

8101 0
Друга хвиля вже почалася і мчить з величезною швидкістю. Подивіться на черги у лабораторії на здачу тестів та на офіційну статистику нових випадків.
Фото: Mufid Majnun for unsplash

Фото: Mufid Majnun for unsplash

Нині в Україні Covid-19 знову підтвердили у понад 2500 пацієнтів. Та це не впливає на українців, які часто їздять в транспорті, відвідують маркети та різні заходи без масок. Зневажливо люди ставляться і до інших заходів безпеки. Business development officer Дмитро Карпенко розповідає про свій  досвід хвороби та про те, що Covid-19 набагато ближчий, ніж нам здається.

Covid-19 набагато ближчий і небезпечніший, ніж ви вважаєте. Особливо, якщо ви думаєте: «ніхто з мого оточення не хворів, чого мені переживати». Можливо, мій кейс зробить когось із вас більш обачним і відповідальним та вбереже життя інших людей. Зараз зі мною все гаразд – я під наглядом лікарів, ситуація стабільна і контрольована.

Читайте також: Світ не крутиться навколо мене, або Чому я ношу маску

Спочатку людина не відчуває цей вірус в організмі і не знає, що є його розповсюджувачем. А багато людей переносять його безсимптомно і поширюють, не знаючи про це.

Ми всією сім’єю дотримувалися карантину: маски, санітайзер, миття рук, рідкісні зустрічі з друзями, уникнення натовпів тощо. Як цей вірус потрапив у мене – не знаю. Скоріше за все, через руки, якими я десь щось помацав і потім несвідомо потер очі чи почухав ніс.

Так, у більшості людей хвороба проходить у легкій формі, але навіть тоді можуть бути тяжкі побічні ефекти. Мені «пощастило» отримати спочатку ангіну, а потім двосторонню пневмонію, що пошкодило легені і призвело до зниження насиченості киснем крові. Сатурація змінилась буквально за добу, хоча не було жодних ознак хвороби у легенях. Увечері – 99%, на ранок вже 97%, до наступного вечора – 95%, а ще на наступний ранок – 92-94%. Щоб було зрозуміло на рівні фізики, це не зовсім як задихаєшся.

Так, тебе хитає і трохи паморочиться в голові, але перше, що робить мозок – зменшує пріоритетність рухового апарату, оскільки м’язи під час руху споживають багато кисню, який потрібен і іншим органам. Безпосередньо перед госпіталізацією мені вже важко було пройти 200 метрів з легким підйомом, ноги німіли, вони не робили кроків, що від них очікуєш. Це тому, що у легенях були пошкоджені альвеоли і вони не могли закачати у кров потрібну кількість кисню для всіх систем організму. Саме тому зараз я дихаю через кисневу маску чистим киснем, поки мені колять багато усього, щоб позбутися пневмонії.

Читайте також: Не намагайтеся «проскочити» на теплому чаї з лимоном, або Мій досвід хвороби на Covid-19

Втрата смаку і запаху, головний біль, ломота, висока температура – це все дурня у порівнянні з відчуттям, як у тебе відмовляють ноги. Але навіть це ніщо у порівнянні з думкою, що ти міг через незнання передати цей вірус батькам або друзям, а вони – своїм батькам чи просто  іншим людям, який вплив вірус матиме на їхній організм – невідомо.

Дотримуйтеся карантину. Не лінуйтеся. До стандартного переліку усіх вимог я б додав носити захисні окуляри, рукавички, не обійматися/не цілуватися, замінити рукостискання на щось інше. І не має значення, хто і що скаже. Друга хвиля вже почалася і вона мчить з величезною швидкістю. Подивіться на черги у лабораторії на здачу тестів, на офіційну статистику нових випадків. Якщо продовжити ставитися до цього халатно, через кілька місяців будуть перевантажені медичні установи (платні клініки уже майже усі заповнені).

Проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем, як максимально посилити ваш імунітет вітамінами та імуномодуляторами, як підняти рівень лейкоцитів, які організм «кидає» на боротьбу з Covid-19 у неймовірній кількості.

За перших симптомів – звертайтеся до лікаря. Висока температура, головний біль, ломота в тілі/біль у м’язах спини, сухий кашель, слабкість, втрата запаху чи смаку – будь-який набір з цього – відразу ж до лікаря.

Читайте також: Чого я злюся на тих, хто не вірить у Covid-19

Якщо хтось із ваших сусідів/друзів/знайомих захворів чи на самоізоляції/карантині – допоможіть їм, будь-ласка, з доставкою продуктів і ліків, вигулом собак чи ще якоюсь логістикою.

Бережіть себе, шануйте своє здоров’я і здоров'я оточуючих.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!