Як мутує коронавірус та чи допомагають маски. Що пишуть у світі про Covid-19

27766 0
Як розвивались думки про SARS-CoV-2 в іноземних ЗМІ протягом пандемії, починаючи від даних про сам вірус і закінчуючи тестуванням для його визначення.

Зважаючи на незрозумілість природи коронавірусу, сприйняття його українським суспільством пережило певну еволюцію (зокрема ці зміни відображалися щоденно на сторінці Твого Міста «Коронавірус у Львові та в Україні»). Якщо на початку «містичність» вірусу спонукала людей виконувати правила, навіть такі необов’язкові як заборона відвідувати парки, то вже зараз втома від карантину часто спонукає людей ігнорувати його. Ба більше, після поділу регіонів України на чотири карантинні зони, мерії Луцька, Тернополя  відмовились виконувати обмеження «червоної зони», а мерія Львова – «помаранчевої». 

Разом з тим, якщо українці не готові дослухатися до рішень влади, то попит на різноманітні ковідні дослідження науковців залишається високим. Що змінилося у сприйнятті Covid-19 ученими за кордоном через огляд їхніх медій – Managing editor у Lviv Lab Віталій Голіч. 

Мутації коронавірусу створюють плутанину

Напевно, підґрунтям загального нерозуміння є те, що вірус постійно змінюється, ставлячи такі важливі практичні питання, як можливість вироблення імунітету та ефективність вакцин. Найперше, що варто зауважити через півроку після початку пандемії – мутації є природним процесом для вірусів загалом, як пояснювали вчені Е. Бірд і Р. Понс у статті Medical News Today на початку червня, і вони можуть відбуватись трьома шляхами: внаслідок збою під час копіювання вірусу в організмі, після його взаємодії з іншим вірусом у тій самій клітині та як результат реакції імунної системи. Наразі відомо більше 100 мутацій SARS-CoV-2, проте, пояснює доктор Каліфорнійського університету Х. Ледфорд у статті наукового журналу Nature, більшість з них не мають жодного впливу на природу вірусу, і доволі складно визначити ті, що справді мали б тривожити.

Читайте також: Без смаку та запаху. The New York Times про наслідки від Covid-19, який вражає імунну систему

Саме такою «тривожною» зміною у вірусі, яка стала і найбільш популярною в медіа на початку липня, вважають D614G, або скорочено – мутація «G». CNN і The Washington Post повідомляли, що ця зміна вірусу не призводить до важчого перебігу хвороби, але робить його більш заразним. Завдяки здатності до швидшого поширення мутація «G» вже за березень-квітень стала глобально домінувати над попереднім варіантом «D», що вважається оригінальним вірусом з Уханю. Тобто, за цією логікою, вже у квітні ми мали більше шансів заразитись новою мутацією, ніж початковим варіантом коронавірусу. Тим не менш, основне дослідження в журналі Cell, на основі якого базуються висновки про більшу заразність D614G, проводилось у лабораторних умовах і не зовсім відображає поширення вірусу в реальному середовищі, як вважають вчені Н. Грубау та Х. Дж Запата з Єльського університету, В. Рачаньєлло з Колумбійського університету та інші. До того ж, як свідчать паралелі до інших РНК-вірусів, таких як ВІЛ чи кір, мутації суттєво не змінювали їх поведінку.

Чи допомагають маски?

Оскільки досі не винайшли вакцини від Covid-19, уряди зосередились або на способах стримати поширення вірусу, або на спробах забезпечити колективний імунітет для своїх громадян. Щодо обмежень, введених в Україні на державному рівні, варто передусім проаналізувати ефективність маскового режиму, стосовно якого у всьому світі триває серйозна дискусія. Місяцями Всесвітня організація охорони здоров’я зазначала, що коронавірус, ймовірно, не передається повітряно-крапельним шляхом, а отже що маски не будуть дієвими. Але 3 квітня федеральний уряд США змінив свої інструкції та став закликати до їх носіння. Зрештою, 5 червня ВООЗ почала рекомендувати маски як інструмент для боротьби з вірусом.

Читайте також: Американські педіатри закликають повернутися восени до нормального навчання у школах

Як повідомляє Bloomberg, у більшості країн носіння масок у громадських місцях, особливо в приміщеннях, залишається необхідним або заохочується. До того ж, ще дослідження 2019 року, опубліковане Національним інститутом охорони здоров’я США, показало суттєве зменшення спалахів грипу, якщо половина населення дотримується маскового режиму. Проте кілька країн все ж не вводили маскового режиму, включно зі Швецією, яка взагалі уникнула суворого карантину.

Сусідня Данія, посилаючись на дослідження Оксфордського університету 2020 року, застерігає від носіння масок через їхню шкідливість, адже вони заважають нормально дихати, а також створюють ілюзію безпеки, що спонукає людей нехтувати іншими заходами для захисту. Тим не менш, данський уряд заявив 31 липня, що люди повинні носити маски тоді, коли складно дотримуватись соціальної дистанції, наприклад, у громадському транспорті. В той же час, Тайвань зміг втримати показники з менш ніж 500 випадками і 7 смертями без введення маскового режиму, проте там ключову роль зіграв вчасний початок тестувань та закриття кордонів. Тобто підхід різних держав залишається різним, але все ж уряди переважно схиляються до використання масок.

Досі залишається велике питання: як дізнатися, чи не захворіли ви на Covid-19?

Зрештою, потрібно зважати і на те, як виявляються випадки Covid-19, адже саме це дає можливість вчасно надати як індивідуальну допомогу, так і необхідні розпорядження на рівні країни чи регіонів.

Загалом, усі наші знання про випадки заражень базуються на точності тестів, щодо яких багато плутанини і дискусій. 

Отож, існує два основні види тестування на коронавірус: діагностичне, яке визначає, чи є вірус в організмі, і тести на антитіла, які можуть виявити, чи людина вже перехворіла на Covid-19. Серед діагностичних тестів найбільш надійним і точним є метод полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), що визначає наявність РНК вірусу.  Однак Дебора Біркс, координаторка Білого Дому з протидії поширенню коронавірусної інфекції скаржиться, що за їх допомогою не можливо провести щоденні масові тестування. 

Швидшим варіантом є інший вид діагностичного тестування – тести на антигени. Вони, за визначенням Управління з продовольства і медикаментів США, визначають елементи протеїнів вірусу. Тим не менш, низка вчених скептично ставляться до антигенних тестів через їхню велику похибку, і серед них Дж. Бейрд з Університету Вашингтона.

Читайте також: Діти легко переносять Covid-19 фізично, проте він впливає на психічне здоров’я. Дослідження Time

Що стосується тестування на антитіла, які фокусуються на імунній відповіді організму, до нього належать метод імуно-ферментного аналізу (ІФА) і експрес-тести. Перший з них проводиться в лабораторних умовах і дозволяє визначити певний тип антитіл: IgM – якщо людина ще хворіє на Covid-19, та IgG – якщо вона вже перехворіла. Експрес-тести можуть за декілька хвилин визначити наявність антитіл, проте Управління з продовольства і медикаментів США одразу вказувало на потенційну неточність цих тестів після схвалення їх використання 14 травня. 

Хоч тести на антитіла є загалом менш точними, порівняно з методом ПЛР, вони допомогли виявити, що антитіла до коронавірусу начебто зникають через кілька місяців, а отже імунітет до Covid-19 може бути недовготривалим. Проте це питання все ж залишається відкритим, адже крім антитіл в імунітету є інші складові, як повідомляє BBC з посиланням на дослідження в журналі Nature.

Нагадаємо, що за новими карантинними правилами Львів віднесли до «помаранчевої» зони. Це означає, що у місті абороняється робота закладів розміщення (крім готелів), діяльність розважальних закладів та ресторанів у нічний час, планові госпіталізації, робота спортивних та культурних закладів, прийом нових змін у дитячі табори, а також проведення масових заходів понад 100 людей і більше ніж 1 особа на 20 м кв.

Матеріал підготовлений у співпраці з Lviv Lab.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 
 
This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!