Між двома Різдвами, або Львів – місто, що подорожує в часі

3044 0
Колишній керівник ізраїльської космічної військової програми каже, що ми вже спілкуємося з інопланетянами, а Львів святкує Різдво двічі.
Фото: Viktor Talashuk for unsplash

Фото: Viktor Talashuk for unsplash

Джо Ліндслі – американський журналіст із Нового Орлеана, який потрапив у карантинну пастку у нашому місті під час пандемії ще у березні. Цього разу він розмірковує про Всесвіт, інопланетян, простір та Львів, який на Різдво ламає відчуття часу. 

Час – це, мабуть, всюди відносна річ, і особливо у Львові. У місті час одночасно на вісім годин випереджає центральний час у США і відстає на два тижні. Це міст між часом та простором, греко-католиками та римо-католиками, інноваційний хаб і пам’ятник давніх часів. Це місто, де відзначають два Різдва: за григоріанським календарем та 7 січня за старим, юліанським.

Читайте також: Хочу віддавати людям те, що у моїй душі. Історія винної крамниці у Львові

Львів ламає наше відчуття часу. Нещодавно Львів став «містом без вихідних». Коли уряд у Києві запровадив карантин вихідного дня, незгідний з цим мер Львова скасував самі «вихідні». За його словами, підприємці могли у ці дні приймати клієнтів, хоча поліція все одно вважала, що «вихідні» не скасовані. А є ще щоденне відчуття часу у львів’ян, з яким я познайомився протягом 10 місяців пандемії: ранки розпочинаються тут трохи пізніше, як і зустрічі. У Львові я почуваюся, як мандрівник у часі.

Та й ми усі – мандрівники у часі. У листопаді вчені з японського астрономічного проєкту VERA розповіли про неочікуване відкриття: нові дані, за їхніми словами, свідчать, що Земля є на 2000 світлових років ближчою, але насправді все одно дуже далекою, до свого можливого кінцевого пункту призначення: чорної діри у центрі галактики Чумацький Шлях, що повільно засмоктує в себе час та простір.

Читайте також: Мій час зупинився тут. Розповідь американця на карантині у Львові

А на початку грудня австралійські астрономи заявили, що відкрили у віддаленому місці Всесвіту «примарне коло з радіовипромінюванням, що висить у космосі, як кільце диму». У пресрелізі Корнельського університету є припущення, що загадкова хмара-привид може бути кротовиною, дивною дірою, яка може дозволити нам подорожувати у часі та просторі, «гіперлупом» для подорожей у часі.

Якщо пам’ятаєте, під час польоту літаком час йде трохи повільніше, через залежність швидкості, відстані від сили тяжіння. Це означає, що якщо ви віддалитесь від Землі на таку відстань, як інопланетяни, то у вас може бути зовсім інше відчуття часу, ніж, наприклад, у львів’ян.

Читайте також: Джаз у пандемічно осінньому Львові. Історія саксофоніста, який вразив публіку шаленим соло

Якщо ми вже згадали про інопланетян, то зараз перейдемо до найфантастичніших новин за цей рік, або, принаймні, тих, які такими здаються. У листопаді зазнав повного руйнування радіотелескоп Аресібо на острові Пуерто-Рико, призначенням якого був, зокрема, пошук ймовірних позаземних цивілізацій. Потім, через кілька тижнів, на початку грудня, Хаїм Ешед, який три десятиліття очолював космічну програму міністерства оборони Ізраїлю, заявив, що Ізраїль та США перебувають у контакті з «Галактичною федерацією» позаземних істот (о, який цікавий рік!).

Цікаво, що, за словами Ешеда, президент США Дональд Трамп намагався змусити Пентагон розсекретити докази про існування цієї Федерації, але замість цього Пентагон опублікував лише три загадкові відеозаписи з НЛО у квітні минулого року. Нинішній керівник космічної агенції Ізраїлю відмовився спростувати заяву Ешеда. Дивно, але він лише сказав, що вони у різний спосіб оцінюють факти.

Читайте також: У чому сила України або Життя, прожите на Майдані

І до цього всього, на цьогорічній ватиканській шопці на площі Святого Петра з’явились істоти, подібні на інопланетян. Волхви – мудреці зі Сходу – що мандрували за «чудесною зіркою» до Вифлеєму, були одягнені як космонавти. Чимало католиків з обуренням відреагували на таке мистецтво, але після того, як за тиждень до цього колишній керівник військової космічної програми Ізраїлю заявив, що спілкувався з інопланетянами, я не міг не замислитись, чи є у цьому якийсь прихований зміст.

І хоча ми не можемо побачити її у похмурому дощовому Львові, на вечірньому небі цього тижня з’явилась Чудесна зірка. Це «Велике зближення» Юпітера і Сатурна, що кожні 400 років наближаються один до одного і виглядають як одна велика куля. Цьогорічне їхнє зближення є найзначнішим з 1285 року. Деякі вчені минулого – наприклад, німецький математик-астроном Йоганнес Кеплер – вважали, що це Велике зближення Юпітера та Сатурна і було Різдвяною зіркою, за якою йшли волхви.

Хтозна, можливо, волхви були мандрівниками у часі! І це тому у Ватикані зобразили їх позаземними істотами! Ми, виснажені 2020 роком, можемо просто здвинути плечима від таких новин. І мені цікаво, чи у Лабораторії паранормальних явищ на площі Коліївщини знають про всі ці речі.

Читайте також: Це не безпорадні люди. Американський журналіст на закиди щодо краху України

Влітку я читав «Високий Замок» – книгу спогадів великого львів’янина і письменника-фантаста Станіслава Лема. В одному з його екранізованих романів, «Соляріс», йдеться про подорожі у часі крізь кротовину. Лем згадував про своє дитинство у Львові у 1930-х роках, ідилію перед темною і жахливою епохою. І зараз, коли ми занурюємося у цей «Міжріздвяний час», я хочу запам’ятати Львів у цей теперішній момент: на цій «блідо-блакитній крапці», що зветься Землею у дуже холодному і темному Всесвіті, у світі охопленому пандемією посеред зими прокидається це прекрасне місто, перехрестя часів та культур, сповнене світла, музики, вуличних танців та доброго настрою.

Мені подобається те, що в українській мові слово «хвилина» походить від слова «хвиля», і в цей час я радо занурююсь у хвилі між двома Різдвами, забуваючи про всі космічні та земні хвилювання через проблеми часу і простору.

Переклад: Дмитро Борисов

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!