Не вплутуйте Церкву, або Чому саме місто має відповідати за культуру поховань

3436 0
Сьогодні – День Матері Землі. Це нагадування, що маємо ставитися відповідально до Землі і подивитися, в якому стані наші кладовища.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Депутатська комісія планування бюджету відмовилась виділяти гроші на проєкт будівництва крематорію у Львові. Її член Руслан Кошулинський зазначив, що більшість львів'ян є християнами, тож кремація тіла є для них неприйнятною. Капелан ЛМР отець Павло Дроздяк (УГКЦ) – про те, чому депутатам не варто вплутувати Церкву у питання кремації.

Просив би шановних депутатів не вплутувати церкву у баталії навколо будівництва крематорію, тому що це є компетенція міста. Саме місто в особі бюджетної комісії вирішує, у що інвестувати свої кошти.

Я хотів би, щоб ми так піклувалися про живих, як почали піклуватися про померлих.

Можливо, наше суспільство не готове до кремації, тож потрібне поетапне розтлумачення цього питання. Сьогодні – День Матері Землі. Це нагадування, що маємо ставитися відповідально до Землі  і подивитися, в якому стані наші кладовища. Ми повинні мати свідомість і культуру – навіть культуру поховань.

Читайте також: Чи потрібно у Львові будувати крематорій? Що кажуть богослів'я та біоетика

Щодо погляду Церкви на кремацію, то декілька років тому збиралась Рада єпископів Львова, під час якої це обговорювали. Церква ніколи не зверталася, не звертається і не буде звертатися з проханням про спорудження крематорію, адже це компетенція органів місцевої влади.

Церква може надати виключно богословську оцінку прийнятності кремації з християнської точки зору. Основоположним документом тут є Кодекс канонів Східних Церков, де прописано, що кремація не суперечить християнському віровченню, якщо вона не вчинена з інших релігійних міркувань. А саме, коли людина обирає кремацію як спротив християнській вірі, тому що не вірить у воскресіння живих і мертвих, і заповідає свою кремацію як спротив, хоче, щоб розвіяли її попіл – саме така річ вважається неприйнятною.

Та коли це відбувається з точки зору християнської, якщо є обставини чи причини, що спонукають до кремації, то церква говорить про наступну річ: має бути особливе шанобливе ставлення до людського тіла як до храму Святого Духу навіть після смерті. Це означає, що має відбутися чин похорону, здійснений священником. Лише після цього може відбутися кремація.

Читайте також: Окремий світ, або Все, що треба знати про поховання у Львові

Коли ми відкриємо ще одну інструкцію, підписану Папою Франциском, то в преамбулі йдеться, що ми, християни, не маємо сумніву у вірі у воскресіння померлих. Ми також не сумніваємось у всемогутності Божій, що Він може навіть з попелу створити людину.

Тож Церква ставиться до питання кремації абсолютно виважено. Коли є така необхідність – Церква йде на зустріч, але виконує всі розпорядження Кодексу канонів Східних Церков. Водночас Церква наголошує, що першочергово маємо звершувати поховання людського тіла традиційним способом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!