Як святкувати Новий рік та Різдво під час пандемії та річка у центрі Львова. Головне за 23 грудня

1677 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Covid-19Головне. Україна сподівається безкоштовно отримати ще 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу в межах ініціативи COVAX на додачу до вже гарантованих 8 мільйонів доз.

Читайте також: Що насправді відбувається на вулиці Пекарській і як тут рятують від зрізання три старих дерева

Кабінет міністрів схвалив проєкт закону щодо запровадження нових штрафів за порушення режиму самоізоляції в зв’язку з Covid-19. Згідно із документом, порушення особою порядку самоізоляції чи обсервації, якщо це не призвело до поширення особливо небезпечної хвороби, тягне за собою штраф в розмірі від 3 400 до 8 500 грн.

Австралійські дослідники виявили, що люди, які перехворіли Covid-19, мають імунну пам’ять для захисту від повторного зараження протягом мінімум восьми місяців. Це дослідження є одним із доказів того, що вакцини проти вірусу SARS-CoV-2 матимуть довготривалу дію, пише MedicalXpress.

Читайте також: Як працюватимуть держустанови у Львові 25 грудня. Графік

Маски для обличчя при розмові або кашлі до 99,9% знижують ризик поширення великих крапель, в яких може бути коронавірус Sars-CoV-2. Такі результати показав лабораторний експеримент, який проводили і з манекенами, і з людьми, повідомляє The Guardian.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 505 осіб (270 – напередодні). Разом 57 906. Одужало – 42 821 (+ 366), померло – 1 672 (+ 23).

В Україні Covid-19 виявлено у 10 136 осіб (8 513 за попередню добу). Загальна кількість 989 642 пацієнтів. Одужало – 615 660 (+ 15 372), померло – 17 172 особи (+ 275).

Читайте також: Рада Львівської ОТГ затвердила голів та склад депутатських комісій. Перелік

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 103 663 (+ 1 381), Одеська – 66 295 (+ 792), Харківська 66 243 (+ 591) та Львівська області – 57 906 (+ 505).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (1 381), Запорізькій (887), Київській (809), Одеській (792) та Харківській (591) областях.

Як святкувати Новий рік та Різдво. Головний санітарний лікар Ляшко закликав українців відповідально поставитися до новорічно-різдвяних святкувань під час пандемії і дотримуватися карантинних обмежень, введених урядом. «Ми не повинні забувати про таку річ, як пандемічна втома. Вона характерна для країн усього світу. Ми могли б заборонити урядовим рішенням ярмарки, новорічні ялинки, але був би жорсткий супротив, і люди могли б не дотримуватися обмежень. Тут головне – суспільна відповідальність. Я у неї вірю», – заявив він.

Читайте також: Понад 50% львів’ян не проти перенести святкування Різдва на 25 грудня

Освіта. Ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало пояснив Tvoemisto.tv, що підписав заяву на ім’я президента Зеленського з проханням пришвидшити призначення Шкарлета міністром освіти і науки України, бо той знає, «з якими викликами доводиться боротися вищій освіті».

Управління освіти Львівської міськради рекомендувало розпочати зимові канікули у школах з 6 січня. Однак, за словами керівниці управління Зоряни Довганик, навчальні заклади формують структуру свого навчального процесу самостійно.

Зеленський, «Слуги народу» та інші.  Президентський рейтинг все ще очолює Зеленський – 26,5% тих, хто має намір голосувати. Його попередник Порошенко – на другому місці – 14,3%, йдеться у дослідженні Рейтингу.

Читайте також: В Україні подорожчає мобільний зв'язок

Якби вибори до парламенту відбувалися у грудні, то до Ради пройшли б 4 партії: «Слуга народу», яку готові підтримати 21,1%, «ОПЗЖ» – 17,3%, «Європейська солідарність» – 15,2% і «Батьківщина» – 10,9%.

18% громадян вважають, що в цілому справи в Україні йдуть у правильному напрямку, а 71% – протилежної думки, при цьому 63% вважають, що економічне становище може погіршитися через некомпетентність влади.

Держборг України. За 11 місяців 2020 року на погашення держборгу Україна вже витратила 357,4 млрд грн – кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на його обслуговування. Як заявив голова Рахункової палати Пацкан, кожен українець за обслуговування держборгу у 2020 році сплатив по 3 тис. грн.

Читайте також: Віра в дива. Як олів’є на новий рік об’єднувало Схід та Захід

Імітація Полтви. Львівське архітектурне бюро Guess Line Architects розробило концепцію штучної водойми та громадського простору у центрі Львова – навпроти Оперного театру і аж до пам’ятника Шевченкові. Водойма імітує русло річки Полтва. Відповідно до проєкту, протяжність річки становитиме 100-120 метрів і вона буде текти за принципом фонтану, коли воду заливають у резервуар і насос з фільтрами перекачує її по колу. 

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!