Культові пиріжкова і «Корівка» та Covid-19 на Львівщині дедалі частіше вражає дітей. Головне за добу

2544 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Lucia Macedo for unsplash

Фото: Lucia Macedo for unsplash

Культовий Львів. У Львові закривають культові магазини та аптеки, куди ходили за покупками молодими ще наші батьки. Зокрема, «Українська книгарня» на проспекті Шевченка, 8, магазин посуду на Краківській, 5. Зачиняється і давня аптека на Київській, 23.

Читайте також: Як у Львові з'явився пам'ятник Шевченку і як львів'яни самі обрали для нього місце

Читайте також: У Флоренції відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку. Фото

Tvoemisto.tv дізналось, як нині поживають пиріжкова навпроти Головної пошти, де печуть майже 60 років. Їх тут понад 20 видів. А також молочний бар на Коперника, 9. Там, кажуть, були смачні коктейлі, сирники і навіть манна каша. Більше - тут.

Covid-19 – Британський штам. У лікарнях Львова та області заповненість ліжок із коронавірусними хворими становить 50%. На стаціонарному лікуванні знаходиться понад 1 900 пацієнтів. За словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Чемериса, у реанімації знаходиться більше як 150 осіб, багато з яких важкі і кисневозалежні. «Ситуація близька до тієї, що була в нас наприкінці жовтня минулого року», – зазначив він.

Медик наголошує, що серед хворих є багато молоді та осіб середнього віку. Вони без супутніх захворювань, але з важкими пневмоніями та кисневозалежні.

Читайте також: Ізраїль відмовляється визнавати українські щеплення вакциною Covishield

Загалом, за перший тиждень березня кількість госпіталізацій хворих на коронавірус зросла в Україні приблизно на 2,4 тисячі, а кількість реанімацій  на пів тисячі. 

За словами голови МОЗ Степанова, «британський» штам коронавірусу, який виявили в Україні, вважають більш небезпечним. Зокрема, він відрізняється коротким інкубаційним періодом в 1-3 днів, втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних хворих чи легких форм захворювання, високою смертністю. Крім органів дихання, вірус почав вражати нирки, печінку, центральну нервову систему.

Вакцинація – китайська Sinovac. Із 24 лютого в Україні проти коронавірусу щеплено трохи більше 19 тисяч осіб, за день вакцинують близько 3 тисяч осіб, міністр охорони здоров’я Степанов не задоволений темпами вакцинації і скликає селекторну нараду з цього приводу.

Читайте також: Наметів не буде. Садовий розповів про тимчасові госпіталі для хворих з коронавірусом

Міністерство охорони здоров’я схвалило вакцину проти Covid-19 Sinovac, якою мають щеплювати українців. Виробник запевняє, що її ефективність складає 83,5%. Хоча попередні дані показували, що рівень ефективності вакцини Sinovac нижче 60%, але вище 50%.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (644), Одеській (586), Вінницькій (575), Чернівецькій (533) та Львівській (523) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 523 осіб (351 – напередодні). Разом 83 734. В Україні коронавірус виявили у 6 377 осіб (3 261 за попередню добу). Загальна кількість 1 416 438 пацієнтів.

Читайте також: Командира взводу Академії сухопутних військ у Львові затримали під час продажу амфетаміну

Хворіють діти. У Львові та на Львівщині серед захворілих на коронавірусну інфекцію побільшало дітей. За словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Чемериса, діти мають важкі пневмонії та суттєве ураження легень. Як зазначив заступник головного лікаря Львівського «ОХМАТДИТу» Богдан Мальований, у їхній лікарні перебуває 22 дитини із підозрою на коронавірус. «Це багато, адже за увесь час карантину найбільша кількість одночасно госпіталізованих у нас складала 25 дітей», – каже лікар.

У десятьох дітей після перенесеного Covid-19 первинно виявили цукровий діабет. Раніше, за словами лікаря, цього не було, або принаймні не так масово. Зараз це дещо насторожує.

Читайте також: Коли у Львові збудують крематорій. У місті майже не залишилось землі для поховань

РНБО – Медведчук. У п’ятницю, 12 березня, пройде чергове засідання Ради національної безпеки та оборони. «Я хочу, аби ви не робили якийсь кіч, я перепрошую, із засідань РНБО. У нас в плановому режимі, п’ятниця – це день Ради нацбезпеки і оборони, і ми раз або два рази на місяць за необхідності збираємо засідання і проговорюємо питання, важливі для країни», – заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Нардепа ОПЗЖ Медведчука щодо якого ввели санкції допитали слідчі Служби безпеки України.

Краде тексти. Авторка російського видавництва «Эксмо» і дописувачка ресурсу «Яндекс Дзен» Інна Мєтєльская-Шеремєтьєва видає тексти та фото львівської кулінарної блогерки Маріанни Душар, більше відомої як Пані Стефа, за свої. Кулінарна блогерка пояснює, що тексти і фотографії у неї крали неодноразово, але цей випадок виявився особливо нахабним. 

Читайте такожДвоє львів’янок увійшли до рейтингу сотні успішних жінок України

Потребує реставрації. У Львові осипається скульптура скорботного Христа, що на куполі каплиці Боїмів. Фахівці оглянули її із вишки і демонтували частини, які могли обвалитись. «Дослідили – стан не найкращий. Є проблеми з каменем, його треба укріплювати обов’язково. Поржавів німб, у деяких місцях довелося його зняти, бо була загроза, що опаде. Ми планували грандіозний проєкт реставрації каплиці і скульптури, але каплиця ще може почекати, а скульптура уже ні», – повідомила Тvoemisto.tv очільниця управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!