На площі Коліївщини у Львові археологи знайшли фундамент давньої криниці

2060 0
Пдощу планують реконструювати.

Археологи завершили роботу на площі Коліївщини у Львові. Фахівці із «Рятівної археологічної служби» віднайшли рештки криниці 1844 року та фундаменти давніх будинків. 

Читайте також: Як забудовники «ховають» історію Львова. Археолог про дослідження міста

Облаштували площу Коліївщини у середині XIX століття. Ця ділянка міста була мало вивчена. Нині науковцям вдалось натрапити на рештки криниці 1844 року. До початку ХХ ст. вона забезпечувала водою всю юдейську дільницю. Її спорудили на площі після демонтажу будинків.

«Збереглась її фундаментна основа у вигляді бутового вапнякового каміння, поверх якого лежать білокам’яні тесані блоки.  Говорити про форму криниці ще зарано, окільки потрібно провести додаткові розкриття. Сподіваємось, що наступного року, при реконструкції площі, вдасться простежити її параметри та конструктивні елементи», – інформує пресслужба «Рятівної археологічної служби».

Також науковцям пощастило натрапити на рештки фундаментів будинку та забудови внутрішнього двору, які належали Гейслерівській кам'яниці.

«Вдалось зафіксувати зафіксувати мощення з колотого каміння, яке, слугувало підлогою пивниці тильної офіцини. У другому ж простежили кам’яне мощення, яке відноситься до пивниці будинку», – зазначив співробітник Рятівної археологічної служби Остап Лазурко.

Додамо, Остап Лазурко розповідав Тvoemisto.tv, що будинки на території, де нині площа Коліївщини, були впродовж XVI – ХІХ століть. Зрівняли їх із землею приблизно у 1830 роках, згодом там облаштували площу. Вона нині, до речі, є найменшою площею у Львові, має всього 650 квадратних метрів. Для порівняння площа Митна у Львові має 3 тисяч кв. метри, а площа Святого Теодора – 8 тисяч.

Читайте також: Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

Нагадаємо, Тvoemisto.tv уже писало про те, що у Львові напрацьовують концепцію з реконструкції площі Коліївщини. Проблеми площі у просілому мощенні, зношеному благоустрої. Відповідно до проєкту, архітектори хочуть оновити криницю на площі, вода в якій має набиратися до самого верху і перетікати через край та повертатися в резервуар. Бортик криниці з металевої пластини мав би підсвічуватися, а також там будуть прорізані надписи – імена людей, що тут жили і працювали. Також на площі планують висадити близько 775 рослин, в основному ґрунтопокривні, щоби уникнути травників.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!