У фондосховищах Олеського замку обвалився дах. Фото

2254 0
Відновленню він не підлягає, потрібна лише повна заміна.
Фото: Львівська національна галерея мистецтв

Фото: Львівська національна галерея мистецтв

У Олеську на Львівщині обвалився дах колишнього монастиря капуцинів, що є фондосховищем Олеського замку. Про це у фейсбуку повідомляє Львівська національна галерея мистецтв України імені Бориса Возницьког.

Колишній монастир капуцинів – памятка архітектури національного значення, збудована у середині 18-го століття в стилі пізьного бароко та рококо. Свого часу у будівлі був магазин збіжжя, шпиталь, концтабір і гуртожиток профтехучилища. Галереєю пам’ятка використовується як фондосховище, переважно для скульптур.

«Ніхто не постраждав. Музейні предмети всі збережені і убезпечені», – ідеться в повідомленні.

Фото: ЛНГМ

У Галереї аварійний стан колишнього монастиря капуцинів пояснюють тим, що Міністерство культури, у віданні якого перебуває Галерея, не може фінансувати роботи у будівлях, що належать Львівській ОДА, яка досі не передала їх на баланс Мінкульту.

«Більше десяти років Львівська облдержадміністрація не передає будівлю цього фондосховища Галереї до її органу управління, а Міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно з бюджетним законодавством. Обласна ж адміністрація, на балансі якої є будівля, не ремонтує її, не реставрує і відмовчується після десятків звернень та пропозицій Галереї», – ідеться в дописі.

У Галереї зазначають, що ще раніше створили комісію, яка у липні 2019 року оприлюднила висновки щодо стану даху колишнього монастиря капуцинів та дала рекомендації для подальших дій.

«Ключову частину рекомендацій комісії, яку належало зробити ЛОДА як балансоутримувачу (розробка проектно-кошторисної документації, ремонтно-реставраційні роботи), не виконано з невідомих для нас причин. На жаль, в одному з найпроблемніших місць уберегтись від обвалу не вдалось», – кажуть в Галереї і додають, що представники ЛОДА входили до комісії.

Читайте також: Олеський замок на Львівщині внесуть до держреєстру пам'яток України

У Галереї також цитують технічні висновки візуального обстеження будівлі монастиря ще влітку 2012 року, у яких ідеться про загрозу «травмування та загибелі працівників, безповоротної втрати творів мистецтва, що зберігаються у фондосховищі, втрати пам’ятки архітектури державного значення».

Про відновлення даху, говорять у ЛНГМ, не йдеться, його потрібно повністю замінити.

«І, дивлячись у корінь проблеми, аби вберегтись від подібних небезпек на майбутнє, аби розвиватись в ногу з епохою, – це питання про передачу Олеського, Підгорецького, Золочівського замків до сфери управління міністерства», – ідеться в дописі.

Нагадаємо, ексголова ЛОДА Маркіян Мальський анонсував відновлення у структурі адміністрації управління, що займатиметься замками Львівщини. Станом на жовтень 2019 року документи про відновлення управління культурної спадщини обговорювалось із представником Офісу президента. Утім, наприкінці грудня Володимир Зеленський звільнив Маркіяна Мальського.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!