У Львові на Високому замку планують відреставрувати оглядовий майданчик

3222 0
На парки Львова цього року хочуть скерувати 60 млн грн.
Фото: Відвідай

Фото: Відвідай

Упродовж 2021 року у Львові планують проводити роботи у 18 парках. На це у проєкті бюджету розвитку передбачили понад 60 млн грн. Зокрема, планують виготовити документацію ремонтно-реставраційних робіт кіпця та оглядового майданчика у парку Високий замок. Про це повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

Читайте також: У парку «Високий замок» демонтували скульптуру. Її покажуть на виставці

За її словами, роботи на різних стадіях виконання тривають у 8 парках. Щоб закінчити у них роботи, потрібно близько 220 млн грн. У мерії хочуть за 5 років покращити стан львівських парків.

Зокрема, у Галицькому районі цьогоріч планують проводити роботи у парку «Високий замок», біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, у парку ім. І. Франка, Стрийському парку та у Снопківському парку.

«Цього року ми плануємо роботи у парку «Високий замок», який є другим за відвідуваністю у Львові. Він дуже складний, тому потребує особливого догляду. Плануємо іоновити два дитячих майданчики у тих місцях, а також думаємо створити третю локацію. До того ж, ми плануємо розробити проєктно-кошторисну документацію ремонтно-реставраційних робіт щодо кіпця та оглядового майданчика», – розповіла Олександра Сладкова.

За її словами, парк перебуває у достатньо поганому стані, зокрема по ньому погано сходить вода, є розмиви. Також зовнішній вигляд оглядового майданчика потребує змін. Також в управлінні планують відкоригувати проєкт алеї, яка веде на ретрансляторну вежу на Високому замку, аби ця алея була повністю із історичної бруківки, а не асфальту, каже чиновниця.

Читайте також: Меморіал Небесної Сотні у Львові визнали найкращим сквером в Україні

Також цього року планують продовжити роботи на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні. Тут планують досадити дерева, закінчити доріжку на Високий замок, а також облаштувати питний фонтан і штучний полив.

У парку ім. І. Франка хочуть відреставрувати будиночок садівника, в якому перебувають працівники парку. Його не реставрували упродовж 140 років. Також наступного року планують відреставрувати будиночок садівника у парку «Високий замок». Крім того, у парку ім. І. Франка хочуть провести реставрацію альтанки Ротонда. На це закладають пів мільйона гривень, аби продовжити роботи, які були недороблені у 2010 році, коли на альтанці перекрили дах.

У Стрийському парку хочуть підсилити мережу освітлення парку, додати лавки та запроектувати облаштування простору біля фонтану «Русалки», однак наразі постає питання, чи відновлювати цей простір саме як фонтан.

Читайте також: Вперше в історії. Міндовкілля погодило розширення території парку у Львові на 11 гектарів

Вона відзначила, що цьогоріч місто планує напрацювати й проєкт організації Снопківського парку, на це скерують 200 тисяч гривень.

«У центральній частині міста найбільш невідвідуваним та недоглянутим є Снопківський парк. Минулого року ми розробили його межі і цього року плануємо їх дозатвердити. Якщо раніше багато місця там займала спортивна інфраструктура, то зараз вона є скорочена і, відповідно, площа парку є значно збільшена. Він є пам’яткою садово-паркового мистецтва. Ми плануємо його оновлення, але поки не зрозумілим залишається питання стадіону», – розповіла Олександра Сладкова.

Також тут наприкінці року планують реалізувати проєкт громадського бюджету – зробити дитячий майданчик, вартістю 600 тис. грн. Також у Левандівському парку є так званий памп-трек при вході – один із проєктів громадського бюджету, для того, щоб там на велосипеді можна було їздити звивистою трасою з різними ухилами. Цей проєкт потрібно дофінансувати ще на 200 тияч гривень.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: Знесіння. Раритетні фото

У парку «Знесіння» додадуть вуличні тренажери і нові доріжки до теренкурів.

У Сихівському районі у 2021 році планують продовжити роботи у парку «Залізна вода» та парку ім. Івана-Павла ІІ. У парку «Залізна вода» хочуть облаштувати дитячий майданчик та вигульний майданчик для собак. На це ми передбачили 4 млн грн.

У парку «Піскові озера» хочуть покращити стан водойм, змінити конструкцію систему зливу води та відреставрувати металевий міст.

У мерії також обіцяють підкорегувати проєкт території біля Львівського кіноцентру, адже територія навколо нього, особливо алея з вул. Володимира Великого виглядає дуже депресивно. К

«Кілька років тому був розроблений проект на цей простір, і ми сподіваємось, що цього року ми закладаємо як мінімум коригування проєкту і початок робіт», – зазначила Олександра Сладкова.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: Парк імені Івана Франка. Фото

Також із бюджету розвитку планують передбачити кошти на парки, що увійшли до Львівської МТГ. Зокрема, почнуть роботи у парку «Курортний» в Брюховичах, переведуть у паркову зону парк із озером в Дублянах. Йдеться про 5-гектрану ділянку, яку планують перетворити на місце купання та відпочинку.

«Цього року ми хочемо провести архітектурний конкурс та розробити проектно-кошторисну документацію, щоб наступного року знати скільки це буде коштувати», – підсумувала начальниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова.

Упродовж 2021 року місто планує закупити 200 лавок і 200 урн для потреб міських парків. Відповідне фінансування мають погодити депутати у четвер, 4 лютого.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!