У Львові вдалось зберегти від знесення віллу-пам'ятку, яка належала львівським меценатам

7082 0
Тепер департамент містобудування ЛМР готуватиме «дорожню карту» для реалізації петиції про збереження вілли Стеткевича
Фото: Victor Halchynskyy

Фото: Victor Halchynskyy

Сьогодні, 17 червня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати підтримали електронну петицію про збереження кам’яниці Стеткевича, що на вулиці Замарстинівській у Львові.

Читайте також: Вілли, які Львів може втратити

Петицію «Передбачити збереження кам'яниці Стеткевича, включаючи наявний фасад, поверховість та розумні межі навколо неї, при видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво на ділянці» у березні зареєстрував Василь Гаврилишин, вона набрала 500 голосів. Це вже друга спроба врятувати пам’ятку. Попередні петиції депутати не підтримали.

Нині ж «за» проголосували понад 40 обранців. Тепер департамент містобудування ЛМР готуватиме «дорожню карту» для реалізації петиції. На це вони матимуть місяць.

Читайте також: У Львові на вулиці Стефаника пропонують встановити пам'ятник Борису Возницькому

Нагадаємо, у грудні 2020 року консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, аби внести віллу Стеткевичів на вулиці Замарстинівській, 213 до Державного реєстру пам‘яток України як пам‘ятку архітектури місцевого значення. 

Свого часу кам’яниця №213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стеткевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. До недавнього часу вона беззаперечно вважалася пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 2439, розпорядження Представника Президента України №101 від 12.03.1993 р.), поки Львівський окружний адміністративний суд – на вимогу теперішніх власників, не дійшов суперечливого висновку: будинок номер 213 на вул. Замарстинівській у первісній обліковій документації 1993 року помилково вказаний як Народний дім, який, насправді, існує під №219.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!