«Ніхто не вірив». У Львові відкрили соціальне кафе для родин учасників АТО. Фоторепортаж

7624 0
Перед відкриттям кафе звідси на схід і у лікарні відправили 2 тонни антисептику.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

У Львові на вулиці Генерала Чупринки,67 відкрили соціальне кафе для учасників АТО/ООС та їхніх сімей. Започаткували такий соціальний проєкт керівниця БФ Уляна Кузик і засновниця БФ «Butterfly», дружина загиблого військового Уляна Дорош. Кафе відкрили у приміщенні БФ, де Уляна разом з побратимами ведуть благодійну діяльність. 

Читайте також: У Львові на вулиці Староєврейській відкрилася піцерія Veterano

Спочатку у цьому приміщенні роздавали допомогу на схід. Уляна Кузик вирішила започаткувати тут власну справу, і, таким чином, допомагати соціально незахищеним мешканцям. До неї доєдналася Уляна Дорош, щоби створити своєрідний ветеранський хаб у межах соціального підприємництва.

Волонтерки мали 3 дні на те, аби розробити бізнес-план, податися на проєкт і захистити його. Фактично за рік кафе вдалося відкрити, хоча спочатку їм, чесно кажучи, ніхто не вірив. Приміщення було занедбане, стіни обсипалися, на все приміщення була лише одна лампочка, тоді допоміг лише фанатизм. Їм почали допомагати військові, добровольці, зокрема хлопці з «Правого сектору».

Перед тим, як відкрити кафе, благодійний фонд Кузик Уляни разом із побратимами із Правого сектору у цьому приміщенні розробили 2 тонни антисептику, щоб передати добровольцям, лікарням та військовим частинам. Загалом звідси, поки проводили ремонт, відправили 18 автомобілів із допомогою на схід.

Читайте також: Пригости військового. У Львові можна придбати «підвісні» піци для ветеранів у госпіталі

За цією адресою колись знаходилося кафе «Лілея». Неподалік знаходяться поліція, суд, Лісотехнічний університет. Тут немає фактично закладу, де можна комплексно пообідати, тому відкрили саме кафе, кажуть підприємиці. 22 лютого провели першу толоку, минулого тижня почали працювати у тестовому режимі.

Дуже допомогли підприємці. Приміром, доброволець із Волосянки, боєць Правого сектору за 8 місяців виготовив столи для кафе.

Дизайну підприємиці не вигадували. Панелі надав учасник АТО, інший боєць привіз зелену фарбу, тож вийшов «Базилік». 

Софія Трач подарувала кафе чайнички, з яких на стіні створили карти України та Італії. Щоб вони змогли приклеїтися, довелося по 7 хв тримати кожну кришку на міцному клеї, то ж у підсумку карти клеїли орієнтовно 2 місяці, розповідає Уляна Кузик.

Волонтерки розповідають, що планують улітку у дворі організовувати перегляд фільмів, також облаштувати пандус і створити безлактозне безглютенове меню. Також ініціаторки хочуть робити безкоштовні обіди для безхатченків, майстер-класи для сиріт та багатодітних сімей.

Керівниці БФ хочуть організовувати тут круглі столи для учасників АТО/ООС, розповідати, як започаткувати власний бізнес, адже часто бійці, які повертаються з війни, не знаходять себе.

«Кожного тижня за потреби і за можливості хочемо проводити якісь соціальні заходи. Виробіток будемо спрямовувати на соціальні проєкти. Крім того, хочемо облаштувати дитячу кімнату, щоб проводити тут івенти», – розповідають засновниці «Базиліку».

Разом із тим засновниці хочуть, аби їхнє кафе було основою для об'єднання соціальних ініціатив і соціально відповідального бізнесу.

Наразі у кафе працює одна зміна, три учасники АТО та син бійця. Шеф-повар, який колись працював у ресторані «Сім поросят», після війни прийшов працювати у «Базилік». Адміністраторкою у кафе зараз є матір, яка виховує дитину з аутизмом. 

До речі, Уляна Кузик 17 років прожила в Італії зі сім'єю, тож італійську кухню знає добре. Каже, що макарони зварити кожен уміє, а от приготувати смачний соус далеко не всі. У «Базиліку» нині пропонують страви італійської, європейської і української кухні. Будуть також і зовсім екслюзивні страви. 

До речі, Уляна Кузик навіть була на прийомі у мера Неаполя, коли була в Італії. Вона зранку із ним домовилася і вже після обіду він її прийняв. Мер обіцяв підтримати соціальну ініціативу у Львові, однак через карантин, у зв'язку з епідемією коронавірусу, Неаполь так і не зміг підтримати львівське соціальне кафе, але готовий долучитися, коли відкриють кордони.

У Неаполі є чимало соціальних кафе, каже Уляна Кузик, і їх підтримує місцева влада, зокрема такі заклади 5 років не платять податки. Уляна думала, що у Львові так само, але одразу зрозуміла, що треба брати у руки перфоратор і робити самотужки, з допомогою друзів.

Христина Гоголь

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!