Власнику вілли, на місці якої хотіли звести будинок, запропонують іншу ділянку

3698 0
Інвестор відремонтує кам’яницю і поверне її місту, а йому запропонують іншу земельну ділянку.

У Львові збережуть віллу Стеткевича, яка розташована на вулиці Замарстинівській, 213. Теперішній власник кам’яниці планував збудувати там багатоквартирний будинок, але місто запропонувало йому іншу ділянку.

Читайте також: У Львові збережуть давню аптеку, яку планували закрити

«Віллу Стеткевича, що на вул Замарститнівській, 213 на початку ХХ століття з елементами народного стилю збудував відомий у Львові меценат і фундатор Михайло Стеткевич», – зазначили в департаменті містобудування. 

Донедавна її вважали пам’яткою архітектури місцевого значення, але наприкінці 2019 року консультативна рада в ЛОДА надала висновки, що вілла внесена у перелік культурної спадщини помилково як колишній Народний дім, яким він не був. 

Тоді власник ділянки скасував статус пам’ятки через суд і хотів побудувати на її місці будинок. Після протесту мешканців місто запропонує власнику іншу земельну ділянку. 

Крім того, приватний інвестор відремонтує цю кам’яницю.

«Наразі відбуваються публічні обговорення щодо майбутнього вілли. Крім самої будівлі, тут є близько 30 арів території», – додають в департаменті. 

У міськраді кажуть, що на території можна облаштувати молодіжний громадський простір, зокрема і під станицю Пласту. Також пропонують розмістити активності для дітей чи простір для старших людей, але остаточну концепцію ще опрацьовують.

Читайте також: Друга спроба. У Львові намагаються врятувати давню віллу мікрорайону Голоско 

Нагадаємо, свого часу кам’яниця номер 213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стеткевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. У грудні 2020 року консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, аби внести віллу Стеткевичів на вулиці Замарстинівській, 213 до Державного реєстру пам‘яток України як пам‘ятку архітектури місцевого значення. 

У лютому депутати Львівської міської ради не підтримали петицію «Збереження кам'яниці Стеткевича по вулиці Замарстинівській 213 і перетворення її на громадський простір (музей, народний дім)». Вони аргументували це тим, що міський бюджет має багато інших пріоритетних напрямків, особливо пов’язаних із викликами, спричинених епідемією. Однак 17 червня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати підтримали електронну петицію про збереження кам’яниці Стеткевича, що на вулиці Замарстинівській у Львові.

Фото департаменту містобудування ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!