Затримання терориста у Луцьку та посилення заходів безпеки на Львівщині. Головне за ніч і минулу добу

1964 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Livejournal

Фото: Livejournal

Терорист у Луцьку. Від ранку 21 липня 44-річний раніше судимий чоловік утримував в заручниках пасажирів автобусу Берестечко – Краснилівка. Він назвався Максимом Плохім і висунув ідеологічні вимоги до політиків, чиновників і суддів: визнати, що держава є «першим терористом у країні».

Чоловік стверджував, що замінував автобус і заклав бомбу ще десь у місті. Пізніше з’ясувалося справжнє його ім'я – раніше судимий Кривош Максим Степанович.

Він кілька разів вистрілив по безпілотнику, який використовували співробітники СБУ, потім викинув з автобуса предмет, який вибухнув.

Також зловмисник вимагав, щоб президент Зеленський записав відеозвернення із закликом дивитись фільм «Земляни», який терорист змусив дивитися і заручників.

Читайте також: У Львівській ОДА не планують кадрових змін через застереження МОЗ

В Офісі президента зазначають, що Зеленський вмовив луцького терориста відпустити спочатку трьох людей, а потім взагалі здатися.

Зокрема, Зеленський записав відео, яке той вимагав. Цитата звучала наступним чином: «Фильм Земляне 2005 года смотреть всем». Також у коментарях під відео Зеленський запостив скріншоти з нотатками терориста.

Після того, як силовики затримали терориста і вивели заручників, відео зникло з Facebook-сторінки Зеленського.

«Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися, що він зробить перший крок. Він відпустить декількох наших людей. Я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку і дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що він відпустить три людини і я після цього запишу відео.

Після того як відео вийде в соцмережі, він через пів години випускає всіх людей. Приблизно так і відбулось. 30-40 хвилин і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно. Це очевидні для мене кроки», – розповів Зеленський суть своєї розмови з терористом.

Міністр внутрішніх справ Аваков після затримання розповів, що не було жодної вибухівки, про яку говорив раніше терорист. Зловмисник був озброєний пістолетом і автоматом, а також мав при собі бойові гранати.

Читайте також: У МОН запевняють, що 1 вересня діти підуть у школу

Документальний фільм «Земляни» був знятий у 2005 році режисером-зоозахисником Шоном Монсоном. Півтори години автори фільму розповідають про страждання тварин, їхню експлуатацію у сфері моди, промисловості, а також медичних досліджень.

Керівництво Нацполіції ухвалило рішення про посилення заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку на території Вінницької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Правоохоронці патрулюють вулиці населених пунктів, територію автостанцій і залізничних вокзалів. Окрім того, на в’їздах та виїздах з обласних центрів виставлено мобільні пости.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині учора Covid-19 зафіксували у 114 осіб (115 – напередодні). Разом 8 229. Одужало – 1 726 осіб (плюс 121), померло – 212 (3 – за добу).

За минулу добу проведено 646 ПЛР-тестів. Залишок проб у холодильнику – 93.

В Україні Covid-19 виявлено у 673 осіб (651 за попередню добу). Загальна кількість 60 116 пацієнтів. Одужало – 32 119 (плюс 760), померло – 1 518 особи (плюс 20).

Читайте також: Чи безпечно туристам їхати до Львова і на Львівщину

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 8 229 (детальніші показники вище), далі Київ – 7 034 осіб (плюс 73), Чернівецька – 5 363 (плюс 31), та Рівненська – 5 183 (плюс 69 осіб) області.

Covid-19 – Регіони. За останній тиждень в Івано-Франківську зафіксували 177 випадків захворювання Covid-19 – це антирекорд. За словами начальниці управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марії Бойко, минулого тижня показник захворюваності на коронавірус сягав 115 випадків за 7 днів, позаминулого – 124 випадки.

Загалом у двох лікарнях міста, які приймають хворих з підозрою на Covid-19, перебуває 271 пацієнт. При цьому завантаженість ліжок у різних лікарнях складає 87% – 92%.  

«Ситуація складна і напружена», – констатує чиновниця.

Станом на 21 липня Києву та Одеській області дозволили послабити обмеження, введені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

У Кривому Розі будуть розслідувати смерть подружжя із діагнозом Covid-19. Першою померла 77-літня жінка. За кілька днів стало відомо про смерть її 74-річного чоловіка.

Справа Новака – Корумповані судді – Нардеп Волошин. Центральне антикорупційне бюро Польщі 21 липня за дорученням НАБУ та САП в межах спільної слідчої групи повідомили колишньому в.о. голови «Укравтодору» Славоміру Новаку про підозру у вчиненні злочинів.

Читайте також: Верховна Рада знизила «зелений» тариф на електроенергію

Загальна сума кредитних коштів, які злочинна група використала як привід для отримання неправомірної вигоди від компаній у сфері дорожнього господарства, перевищує 270 млн євро.

НАБУ оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації. Розшифровку розмов можна почитати тут.

Народні депутати звернулися до керівника СБУ Баканова з вимогою розпочати кримінальне провадження щодо висловлювання представника ОПЗЖ Волошина про відсутність в Україні суверенітету.

Чергові рейтинги. У рейтингу політичних сил на виборах до Верховної Ради лідером є партія «Слуга народу» за яку готові проголосувати 27,9% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори.

Згідно дослідження групи «Рейтинг», ОПЗЖ підтримують 18,0%, «Європейську солідарність» – 14,7%, «Батьківщину» – 11,4%, Радикальну партію Ляшка – 5,2%.

Серед очільників держави опитані відносно краще оцінюють роботу президента Зеленського (37% опитаних задоволені його діяльністю, 59% – дають протилежні оцінки). Роботою голови Ради Разумкова задоволені 25%, не задоволені – 57%. Діяльністю прем’єра Шмигаля задоволені лише 16%, не задоволені – 65% опитаних.

Шеенген – Швейцарія – Британія – Північний потік. МЗС України домовляється з державами-членами Шенгенської зони про дозвіл на перетин кордонів, однак прогрес у цьому питанні є обмеженим.

Швейцарія виділить Україні 108 мільйонів франків на гуманітарну і технічну допомогу.

Читайте також: Уже 39 країн відкрили кордони для українців

Лідери ЄС уранці у вівторок досягли домовленості про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро і наступний довгостроковий бюджет ЄС обсягом понад 1 трлн євро. Новий бюджет передбачає 12,6 млрд євро країнам, що хочуть приєднатись до блоку.

Розвідувальний комітет парламенту Британії оприлюднив звіт щодо втручання РФ у політику країни, публікація якого тривалий час відкладалася.

Палата представників США схвалила поправку, яка передбачає нові санкції щодо компаній, які допомагають РФ завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2» до Німеччини.

Таким «неповторним»був учорашній день. До Covid-19 додалися ще містечкові терористи. Гарного Вам дня! Будьте обережними.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!